Vroeger zag je bijna niet anders; elke website had wel een forum of een soort van prikbord waar bezoekers met elkaar konden praten/discussiëren. Met de komst van Facebook en andere sociale media platformen is dit langzaam op de achtergrond verdwenen.

Tegenwoordig zie je weer steeds meer websites met een forum tevoorschijn komen. En dat heeft een paar redenen; ten eerste kan je met een forum je geld verdienen. Ten tweede helpt een forum ook voor je SEO waarde (reacties, interacties, returning visitation) en ten derde mensen raken gehecht aan je website en worden dus loyaal.

In dit artikel gaan we verder in op deze drie redenen om een forum te starten en met welke 5 manieren je geld kunt verdienen met een forum.

geld verdienen met een forum

Wat is een forum en wat is het verschil met social media?

Voordat we ingaan op de 3 redenen waarom je een forum zou moeten beginnen en met welke 5 manieren je geld kunt verdienen met een forum willen we eerst kort bespreken wat nu precies een forum is.

Het doel van een forum is dat je gelijkgestemde (doelgroep) op je website bij elkaar brengt en deze over een topic samen laat praten. Klinkt simpel en dat is het eigenlijk ook. In plaats van dat jij puur met je website informatie zendt, breng je met een forum juist mensen samen en wordt het een tweerichtingsverkeer.

Hieronder volgt een video van Tonny Loorbach die je precies kunt vertellen wat het verschil is tussen een forum en een facebook groep.

Met een forum geld verdienen

Laten we met de belangrijkste reden beginnen waarom jij een forum zou moeten gaan starten. Als je geen euro ermee kunt verdienen, dan gaat het de lol er snel af. Eerlijk is eerlijk maar het is wel zo. Dus voordat je een forum start (of elk ander idee start) is het goed om na te denken hoe je er geld mee kunt gaan verdienen.

Hieronder volgen 5 manieren hoe jij geld kunt verdienen met een forum:

1. Google Adsense

De eerste manier van het verdienen van geld met een forum is Google Adsense. Met Google Adsense ga je een stukje code op je forum zetten van Google en laat je Google zelf bepalen op basis van de inhoud van je forum welke advertenties er worden getoond.

Je kunt dan op 2 manieren geld verdienen dat is dat of als mensen klikken op de banner of tekstlinks. Of bij het x aantal keer zien van een banner. Bij de eerste is het belangrijk dat je in de gaten gaat houden hoe vaak mensen ook daadwerkelijk klikken op de link (CTR) en of je dit slim kunt verhogen. Bij het zien van banners gaat het veel meer om de massa (aantal bezoekers/pageviews).

2. Zelf advertentie ruimte verkopen

Als je wat meer verkeer gaat krijgen naar je website dan kan je ook zelf op zoek naar adverteerders. Plaats een link dat bezoekers contact met je kunnen opnemen als ze willen adverteren. Door deze deals direct te maken haal je de tussenpersoon ertussenuit (bijv. Google) en kan je dus een hogere vergoeding vragen voor dezelfde advertentieruimte.

Nadeel van dit principe is dat je toch zelf op zoek moet blijven gaan naar adverteerders. En 1 dag geen advertentieruimte verkocht, is toch weer een verlies van inkomsten. Dit principe is dus wel echt interessant als je in een interessante niche zit en veel adverteerders interesse hebben om direct te adverteren op je website.

3. Backlinks verkopen

Als je echt een autoriteit aan het worden bent en je ziet dat je forum gestaag groeit in de branche dan zal je merken dat je ook te maken krijgt dat mensen steeds meer een link naar hun eigen website gaan plaatsen. Dit doen ze eigenlijk om backlinks te krijgen van een website met autoriteit naar hun eigen website.

Een idee kan zijn om juist hier geld voor te vragen. Net zoals marktplaats bijvoorbeeld. Dus als je bij een post / reactie een link wilt plaatsen naar je website, dan betaal je daar x bedrag voor. Zo simpel kan het zijn. Wellicht zal dit niet het meeste opleveren van alle manieren maar zou een optie kunnen zijn. Of zelfs een idee om het te combineren met een van de andere manieren van geld verdienen met een forum.

4. Geld verdienen met eigen producten

Je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen producten gaan promoten. Vooral als je veel verkeer op je forum hebt zitten kan dit heel goed werken. Je bent zelf de eigenaar van het forum dus je kunt eigenlijk oneindig veel promotie maken.

Vergeet niet dat je website op een gegeven moment wordt gezien als een autoriteit. Dat aspect moet je echt niet onderschatten en zal je zelf helpen om je eigen producten te doen verkopen.

5. Affiliate Marketing

Last but not least is Affiliate Marketing. Mits je het goed gebruikt kan dit ook een leuke manier zijn om extra geld te verdienen met je forum. Vaak gaat je forum over een bepaalde niche en zijn er op verschillende affiliate netwerken vast wel partijen zijn waarvoor het interessant kan zijn als jij hun producten gaat promoten.

In het kort werkt affiliate marketing als volgt; jij plaats een affiliate link (unieke link voor jou voor het product) op je forum en als mensen dan via die link iets kopen, dan krijg jij daar een commissie over. Je krijgt dus wel pas betaald als iemand iets koopt waar je bij Google Adsense al betaald krijgt voor de klik op de link.

Een forum zelf starten?

Als je gaat googelen naar zelf een forum starten dan vind je allemaal verschillende opties. De een wat beter dan de ander natuurlijk. Wij zelf adviseren 1 van de 2 mogelijkheden hieronder. Naar ons idee zijn deze op SEO gebied ook het beste.

WordPress in combinatie met Avada Theme

WordPress is het grootste open-source platform om je website op te maken. Het is eenvoudig te installeren en met een goed thema staat je website al voor 50%. Daarom zouden hebben wij dit ook als 1 van de opties gekozen.

Wij zouden adviseren om dan WordPress in combinatie met het Avada thema te gebruiken. Het WordPress Avada thema is SEO geoptimaliseerd en zeer eenvoudig in gebruik. Je kunt eenvoudig een forum omgeving eraan koppelen. Voor een paar tientjes kan je al beginnen en starten met het werven van de leden.

Het Avanda theme kan je via deze link vinden.

The Huddle van IMU

De wat duurdere optie maar wellicht wel de wat betere als je echt serieus aan de slag wilt en wellicht al wat inkomsten hebt; The Huddle van IMU. The Huddle van IMU is ook compleet SEO geoptimaliseerd en sluit zeer goed bij de andere software van de IMU.

The Huddle stelt je in staat om het forum helemaal naar eigen wens te maken en is ook helemaal in het Nederlands (in tegenstelling tot Avada). Bij The Huddle zit ook een dedicated support team zodat je snel geholpen wordt mocht je vastlopen.

Mocht je meer informatie willen omtrent The Huddle, ga dan via deze link naar hun officiële website.

Vragen en/of Opmerkingen

Er zijn natuurlijk nog genoeg andere manieren om extra geld te verdienen. Zo hebben wij een artikel geschreven hoe je geld kunt verdienen in 1 uur, als je wilt weten hoe; volg dan deze link hierboven.

Mocht je zelf nog een andere manier weten hoe je geld kunt verdienen met een forum laat het dan gerust weten in de comments. Mocht je een andere optie hebben om een forum te maken, laat het ons dan ook weten 👇

Succes!