Met dropshipping beginnen? Wie heeft er de laatste tijd niet van gehoord of zelfs mee te maken gehad; dropshipping. Door de een vervloekt en voor de ander een laagdrempelige manier om zelf een webshop te starten.

Wat is nu precies dropshipping en hoe werkt het eigenlijk? Hoe kan je nu zelf met dropshipping beginnen en hoe kom je aan leveranciers? Wat zijn daarnaast de voor en nadelen van dropshipping?

In dit artikel proberen we je een compleet beeld te geven van wat dropshipping nu precies is en wat het voor jou kan betekenen. Aangezien je op dit artikel bent gekomen wil jij alles weten over hoe je met dropshipping kunt starten en wij gaan je daarbij zoveel mogelijk helpen.

Wat is dropshipping?

Dropshipping is het ecommerce concept van het verkopen van producten online zonder het bezitten van eigen fysieke voorraad. Als een bezoeker besluit een product online bij jou te kopen op je webshop, dan plaats jij (automatisch of niet) een order bij je leverancier die dan het product direct naar de klant zal toesturen. Als dropshipper heb je dus het product dat je verkoopt niet zelf in handen gehad.

Wil je beginnen met dropshipping dan is de eerste stap altijd het vinden van een goed product en een geschikte dropship leverancier. Dit klinkt eenvoudig, maar kan zeker een grotere uitdaging zijn dan je in eerste instantie zou verwachten.

dropshipping

1. Klant plaatst bestelling op jouw website (order + geld)
2. Jij plaatst bestelling (al dan niet automatisch) bij leverancier (order + geld)
3. Leverancier stuurt product op naar klant

Jij betaalt het afgesproken bedrag aan de leverancier. Alles wat je overhoudt is je winst.

Dropshipping zelf starten

Het opzetten van een dropshipping business is relatief eenvoudig. Vooral als je het vergelijkt met de klassieke retail. Je het is in principe alleen een webshop (Shopify, WooCommerce, Magento, etc) opzetten en een leverancier zoeken die voor jou de producten levert.

Grootste voordeel van dropshipping is het niet hebben van eigen voorraad. Dat zorgt ervoor dat je met heel weinig geld een eigen webshop kunt beginnen. Alle producten die je verkoopt, komt uit de warehouse van de leverancier. Je hebt dus niks te maken met het inkopen van producten en opslagkosten.

Andere voordelen van dropshipping zijn:

 • Je betaald pas voor een product als je het daadwerkelijk verkocht hebt. Je loopt dus geen risico dat je nog voorraad hebt dat je niet meer kunt verkopen.
 • Geen startkapitaal nodig. Door het niet hebben van eigen voorraad kan je eenvoudig zelf beginnen met dropshipping. Je betaald alleen voor je website (hosting + website) en eventueel voor marketing activiteiten.
 • Je hebt geen personeel nodig als je eenmaal gaat groeien. Het hele logistieke proces ligt bij je leverancier.
 • Je kunt eenvoudig je assortiment uitbreiden door meer leveranciers aan je website te binden.
 • Als je alles kunt automatiseren dan hoef jij alleen nog maar te zorgen voor customer support (ook dit kan je eventueel beleggen bij je leverancier) en marketing activiteiten, de rest gaat vanzelf.

Start Je Eigen Dropship Business Die Minimaal 10.000 EURO per Maand Oplevert (zonder AliExpress). Volg Deze Exlusieve Training Tijdelijk GRATIS. Claim Jouw Plek Via Onderstaande Knop. Vol = Vol.

nog maar een paar plekken beschikbaar

Waar moet je rekening mee houden als je wilt beginnen met dropshipping?

Dropshipping klinkt bijna als het ideale business model. Jij kunt je focussen op de dingen die je leuk vindt en waar je wellicht goed in bent (sales en marketing) en de leverancier kan zich focussen op de logistieke afhandeling.

Maar er komt wel iets meer bij kijken waar ook jij als dropshipper voor verantwoordelijk bent. Dropshipping heeft de laatste jaren een slechtere naam gekregen omdat veel mensen hier misbruik van maken of het niet goed voor elkaar hebben (te snel gegroeid wellicht).

Dropshipping is wel gewoon een business die je serieus moet runnen, je krijgt te maken met echte mensen en echt geld. Run je dropshipping business dan ook als een serieuze business en neem je verantwoordelijkheid.

Andere zaken waar je rekening mee moet houden:

 • Hoe je het went of keert; jij bent uiteindelijk verantwoordelijk voor eventuele problemen die ontstaan door de levering van het product. Jij bent de voorkant van je business. Als een product beschadigt is of niet wordt geleverd door de leverancier, dan dien JIJ dit op te lossen. Zorg er daarom voor dat je duidelijke afspraken maakt met je leverancier. Niet eerst starten…. maar vooraf. Wat zijn de voorwaarden van de leverancier? Hoe snel zal die het versturen? Hoeveel voorraad heeft die beschikbaar? Zijn allemaal zaken die je van te voren wilt afspreken.
 • Waar jij ook meerdere leveranciers kunt hebben kan een leverancier ook bij meerdere webshops zijn aangesloten. Dat betekent concurrentie op hetzelfde product met misschien wel een lagere prijs. Ook dit kan impact hebben op de levertijd en voorraad.
 • Het krijgen van vragen over de producten; kan je die zelf beantwoorden of kan de leverancier die voor beantwoorden. Maak hier duidelijke afspraken over. Want de klant wil niet 3 dagen wachten op een antwoord en wil het liefste direct antwoord op de vraag.
 • Hoe gaat de leverancier het product opsturen? Ga jij verpakking aanleveren zodat het jouw logo en naam bevat?
 • Hoe ga je om met retouren? Mag je dat dan ook weer terugsturen naar de leverancier of pak jij je verlies hierop? De klant heeft een recht om het product binnen 14 dagen terug te sturen.

Dropshipping Nederland vs Dropshipping Internationaal

Voordat je überhaupt gaat starten met dropshipping moet je eerst een beslissing nemen of je gaat starten met een wereldwijde webshop of dat je voor ieder land een aparte webshop gaat opzetten. Ga je beginnen met dropshipping in Nederland of juist in andere landen? Elke keuze heeft weer zijn voor- en nadelen.

Laten we even kijken naar wat voor webshop je kunt beginnen:

1-Global webshop voor alle landen

Je kunt dit zien als 1 webshop die je gebruikt om alle landen mee te targeten. Deze webshop zal vaak in het Engels zijn met een .com domein extensie. Bij een global webshop moet je dan veel verschillende betaalmethodes aanbieden en ook de prijzen tonen in de juiste currency.

Voordelen:

 • Eenvoudig te beheren (zowel je ads als je webshop)
 • Eenvoudig uit te breiden naar andere landen

Nadelen

 • Vaak toch een wat lagere conversie ratio dan een native webshop
 • One size fits all werkt niet voor elk land
 • Altijd even goed checken of je leverancier wel verstuurd naar dit land

1-Native webshop per land

Bij deze opzet maak je eigenlijk per land een webshop. Oftewel als je een webshop voor Nederland maakt dan zal de webshop zelf in het Nederlands zijn met een .nl domein extensie. Bij deze native webshop biedt je alleen de betaalmethodes aan die voor Nederland interessant zijn en toon je dus de prijzen in euro’s.

Voordelen:

 • Hogere conversie omdat het in taal van het land is
 • Betaalmethodes alleen aanbieden van het land
 • Het kunnen inspelen op de behoefte van de mensen uit dat land

Nadelen

 • Kost veel meer tijd en onderhoud
 • Je kunt het overzicht verliezen

Wij zouden adviseren om eerst te starten met een dropshipping webshop in Nederland (en eventueel België). Je kent het land, de taal en je weet wat er speelt. Daarnaast is Nederland en België een rijk land waar mensen over het algemeen wat meer te spenderen hebben.

Nederlandse Leveranciers vs. Buitenlandse Leveranciers (AliExpress)

Hierboven hebben we je het verschil uitgelegd van een internationale global webshop en een native webshop. Als je ons advies volgt dan ga je beginnen met droshippen in Nederland en Belgie. De vraag is dan; ga je dat met een Nederlandse leverancier doen of met een buitenlandse leverancier.

Vroeger gebruikte veel dropshippers AliExpress om producten en leveranciers te vinden. Iets wat vaak als grootste nadeel had was de levertijd. Het duurde soms wel 6-8 weken (soms nog langer) voordat het product bij de klant binnen was. Oftewel dat zorgde voor veel extra vragen en klachten van de klanten.

Wij zouden het echt nog afraden om in deze tijd nog te dropshippen via het platform AliExpress. Communicatie loopt vaak stroef, zijn niet betrouwbaar en grote kans dat de kwaliteit van het product niet goed genoeg is.

Dropship Agents

Tegenwoordig zijn er gelukkig wat meer opties. Zo zou je ook kunnen gebruik maken van zogenoemde Dropship agents. Dit zijn agents die voor jou zorgen dat het product zo snel mogelijk worden geleverd bij de klant. Deze agents zijn als het ware een tussenpersoon tussen jou en de Chinese fabrieken.

Deze agents checken de kwaliteit, hebben snellere levertijden (4 tot 7 dagen levertijd) en bieden vaak de mogelijkheid tot white labelen.

Een nadeel van een dropship agents is vaak het vinden van de juiste. Vaak werken dropship agents met een minimaal aantal orders of moet je via via worden aanbeveeld.

Nederlandse Leveranciers

Een andere optie is het hebben van Nederlandse leveranciers. Er zijn genoeg (lokale) leveranciers te vinden die op de hoogte zijn van dit principe en je daarin willen supporten. Zij krijgen immers meer business als jij meer verkoopt. Win win situatie.

Grootste voordeel van een Nederlandse leverancier is (vaak) betere kwaliteit en snelle levertijd (vandaag besteld = morgen in huis). Wat een grote impact heeft op je conversie.

Nadeel kan zijn dat de marges wellicht ietswat minder zijn dan als je met een dropship agent werkt. Maar ook hier heb je uiteindelijk zelf invloed op.

Kiezen van een product

Een essentiële stap als je met dropshipping gaat starten is het kiezen van je niche/product. Van te voren weet je natuurlijk nooit welke product goed zullen verkopen. Het is vaak vooral een kwestie van testen, testen en testen.

Als we winnende producten bekijken, oftewel producten die vaak goed verkopen dan hebben deze vaak wel wat overeenkomsten. Deze overeenkomsten kan jij weer gebruiken om te kijken of jouw product hier ook aan voldoet.

Wij zien vaak een verschil van producten tussen de mensen die gebruik maken van een dropship agent en van Nederlandse leveranciers. Producten via dropship agents zijn vaak impuls aankopen (wat lager geprijst) en producten via Nederlandse leveranciers vaak de wat high-end producten.

Een goed verkopend product als je met een dropship agent gaat werken:

 • Heeft vaak de WOW factor. Oftewel mensen moeten bij het zien van het product echt denken; kick product, dat wil ik ook.
 • Als het niet de WOW factor heeft, moet het een probleemoplossend product zijn. Dus sterretje in je vooruit; dan kan dat met jouw product gemaakt worden. WOW factor? Neuhh maar wel probleemoplossend en dus interessant.
 • Het liefst slecht of niet te verkrijgen bij de winkel in de buurt. Als het bij de Action ligt, dan zouden wij niet adviseren om het te proberen te verkopen via je webshop.
 • Prijsrange tot 50 / 60 euro ongeveer. Mensen zullen dan eerder wel het product willen proberen dan als je boven deze prijs gaat zitten.

Een goed verkopend product als je met een Nederlandse leverancier gaat werken:

 • Veel zoekvolume hebben
 • Vaak een wat luxueuzer product (een hebbeding)
 • Niet makkelijk te krijgen in de winkel bij je in de buurt of een veel betere prijs kunnen aanbieden
 • Prijsrange boven de 150 euro.
 • Reputatie van je algehele website is belangrijk

Het is dus even de vraag wat voor producten je wilt gaan verkopen. Doe goed onderzoek voordat je gaat starten want dit is echt een wel een hele belangrijke stap. Je begrijpt wel dat als je 5 producten gaat promoten die allemaal niet verkopen dat je het al sneller zult opgeven.

Steek tijd in het kiezen van je product dus. Doe marktonderzoek. Check concurrenten.

Start Je Eigen Dropship Business Die Minimaal 10.000 EURO per Maand Oplevert (zonder AliExpress). Volg Deze Exlusieve Training Tijdelijk GRATIS. Claim Jouw Plek Via Onderstaande Knop. Vol = Vol.

nog maar een paar plekken beschikbaar

Kiezen van een leverancier

Heb je goed onderzoek gedaan en een geschikt product gevonden, dan is het nu zaak contact te leggen met de fabrikant. Levert de fabrikant alleen maar grote aantallen, dan kun je vrijwel altijd een overzicht krijgen met groothandelaren waar je terecht kunt.

Als verkoper ben je voor je eigen succes direct afhankelijk van de dropship leverancier waar je zaken mee doet. Zorg dus dat je veel aandacht besteed aan het uitkiezen van de leverancier waar je zaken mee wilt doen.

Belangrijke punten om op te letten bij het uitkiezen van een leverancier wanneer je gaat beginnen met dropshipping

Mogelijkheden voor synchronisatie
Een belangrijk punt bij dropshipping is de overdracht van informatie, denk maar aan voorraadniveau, levertijden, verzendmethodes, maar natuurlijk ook de productcatalogus. Soms worden hier Csv-bestanden voor gebruikt, maar die kosten je meer tijd om te verwerken en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Leveranciers die zich specifiek op dropshipping richten bieden vaak speciale koppelingen aan (API´s) waarmee de informatie in je webwinkel continu up-to-date is.

Verzendmogelijkheden
Onderzoek goed welke verzendmogelijkheden een dropship leverancier aanbiedt. Hoe snel wordt een bestelling verzonden, hoe snel kan deze worden afgeleverd. Bedenk namelijk dat je eigen succes in grote mate daar vanaf hangt. Levertijd is bij online verkoop een cruciale factor. Bekijk ook goed of de leverancier naar het buitenland verstuurd. Je kunt dan namelijk gemakkelijk een nog grotere markt bedienen met je webwinkel.

Klantenservice
Jij bent verantwoordelijk voor een goede service naar jouw klanten toe. Kijk dus goed na welke voorwaarden de leverancier hanteert voor retouren en defecten en hoe transparant ze daar in zijn.

Heb je een geschikte leverancier gevonden, dan kun je gaan beginnen met dropshipping. Het succes dat je kunt behalen met dropshipping hangt in grote mate af van de leverancier waar je zaken mee doet. Besteed dus veel aandacht aan dit aspect.

Prijs
Vaak is het slim om even te kijken of andere webshops dit product al aanbieden en wat de prijs daarvan is. Vergeet ook niet; elke euro die je eraf kunt krijgen bij de inkoop, is een euro waarvoor je het minder hoeft te verkopen. Daar ligt je eerste winst al. Check of je voldoende marge overhoudt en hoeveel je ongeveer kunt besteden aan marketing.

Kwaliteit
Een belangrijk aspect is natuurlijk wel de kwaliteit van het product. Als je elektronische producten gaat verkopen kan je vaak te maken krijgen met slechtere kwaliteit. Het werkt eventjes maar daarna kan het al snel kapot gaan. Hoe hogere kwaliteit van je product, des meer tevreden je klanten zullen zijn.

Website maken

Soms kan het al slim zijn, zeker als je met Nederlandse leveranciers wilt gaan werken, om je website eerst een stuk te bouwen en dan pas contact op te nemen met leveranciers. Vaak zijn Nederlandse leveranciers dropshipping niet helemaal gewend en kan het daarom juist hun overtuigen als jij al een kant en klare website hebt staan.

Als je met een dropship agent gaat werken en dus met buitenlandse leveranciers, dan hoef je niet eerst je website te maken voordat je contact legt. Zij begrijpen beter dat je eerst op zoek bent naar een geschikt product voordat je gaat beginnen met het bouwen een website.

We gaan in dit hoofdstuk niet helemaal uitleggen hoe je een website kunt maken. Want dat valt simpelweg niet uit te leggen in een aantal alinea’s. Wel willen wij je wijzen op de mogelijkheden hoe je een website zelf kunt maken.

Wij gaan even 2 systemen toelichten die je kunt gebruiken. Shopify en WooCommerce.

Shopify

Een geliefd platform onder dropshippers is Shopify. Shopify stelt echt iedereen in staat om een goede webshop te maken. Zonder enige technische kennis kan jij een prachtige webshop maken met alles erop en eraan.

Shopify werkt eenvoudig en door het installeren van apps kan je snel stappen maken en kan je al binnen enkele dagen een volledige webshop live hebben. Een webshop live hebben in enkele dagen (of zelfs al in 1 dag) is bijna ongekend.

Veel dropship cursussen zijn er ook op gericht dat je gaat werken met Shopify. In deze cursussen leggen ze haarfijn uit welke instellingen je moet gebruiken, welke apps je moet installeren en hoe je het beste je webshop kunt configureren voor een optimale resultaat.

Nadeel van Shopify is dat je een maandelijks bedrag moet betalen voor het gebruik van de software. Als je genoeg gaat verdienen met dropshipping is dat natuurlijk geen probleem en de moeite waard maar als je geen euro verdient, dan kan dit een nadeel zijn.

WooCommerce

Nummer twee op de lijst is WooCommerce. WooCommerce is een webshop module gebouwd op WordPress. WordPress is het meest gebruikte platform als je een content website wilt maken. Ook een zeer interessante optie dus.

Het mooie van WooCommerce in combinatie met WordPress is dat het gratis kan. Of je kunt voor een paar tientjes een thema kopen (eenmalig). Hoe dan ook, het gaat je niet zoveel geld kosten als een Shopify website.

Het ligt er een beetje aan hoe handig en technisch je zelf bent. Als je al heel je leven hebt gewerkt met WordPress dan kan dit zeker een interessante optie zijn. Als denken wij wel dat je iets langer bezig bent om een complete webshop live te hebben dan via Shopify.

Zelf beginnen met Dropshipping?

Als je helemaal tot hier bent gekomen dan ben je dus oprecht geïnteresseerd hoe jij zelf een dropshipping business kunt beginnen. Wij hebben je een beetje de basis laten zien waar je moet beginnen.

Dropshipping is laagdrempelig om te starten maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is en dat je gelijk zult slagen. Sterker nog; het overgrote deel stopt er na enkele maanden mee omdat ze er geen ene euro aan hebben verdient.

Waarom zij niet slagen? Alles zelf willen doen… Je hebt succesvolle ondernemers die complete cursussen hebben gemaakt, die je stap voor stap uitleggen hoe jij zelf een dropship business kunt starten met zelfs een succesgarantie en toch kiezen die mensen ervoor om niet in zichzelf te willen investeren.

Als je niet bereidt bent om all-in te gaan. Met all-in bedoelen we niet qua geld maar wel qua mindset, dan ga je het niet redden. Je moet in jezelf geloven, in jezelf willen investeren en slim werken in plaats van hard.

Dropshipping beginnen is interessant omdat het je weinig kost. Gebruik het geld, wat je daarmee bespaart, voor een goede cursus. Een beter advies ga je echt niet krijgen. Ohja, volg die cursus dan wel!

Bij de Dropship Academy krijg je het volgende:

 • Toegang tot een videocursus van A-Z

 • Toegang tot de grootste dropship community van NL+BE

 • Persoonlijke Coaching sessies (meerdere per week)

 • Case studies van winstgevende webshops die jij gewoon kunt gebruiken ter inspiratie

 • Toegang tot Nederlandse leveranciers

 • Toegang tot de Dropship Agent van Joshua Kaats

 • Geen resultaat binnen 30 dagen = geld terug (100% succesgarantie)

 • Vele extra bonussen ter waarde van 3.650 EURO