Dropshipping in Nederland is hot! De laagdrempelige manier van het starten van een webshop zonder voorraad is vooral populair bij jongeren. In dit artikel gaan we bespreken waarom dropshipping zo populair is geworden in Nederland en alle facetten die erbij komen kijken.

Dropshipping is het hebben van een webshop zonder eigen voorraad. De producten worden direct geleverd vanuit de leverancier naar de klant zonder de tussenkomst van de webshop eigenaar.

Binnen dropshipping zelf zijn er ook weer keuzes die gemaakt dienen te worden. Zo kan je ervoor kiezen om te dropshippen vanuit China (dat raden wij zelf af mocht je niet de goede connecties hebben) of gewoon van Nederland.

In dit artikel willen we je ook de verschillen tussen deze keuzes uitleggen en hoe jij zelf stap voor stap met dropshipping kunt beginnen.

Dropshipping: de basis

Zoals in de introductie al kort aangehaald is dropshipping niks anders dan het hebben van een webshop alleen dan zonder eigen voorraad. Deze voorraad haal je niet in huis en koop je ook niet in. Deze voorraad blijft gewoon bij de leverancier liggen.

Als je wat verkoopt dan zal de leverancier direct vanuit zijn/haar voorraad het artikel naar de klant toesturen zonder dat jij het artikel in handen krijgt. Cut out the middleman zoals dat zo mooi heet. Oftewel het vermijden van eigenlijk een onnodige tussenstap.

Want wat maakt het voor de klant uit of dat jij het vanuit je eigen huis verstuurd of dat jij het laat versturen vanuit de leverancier. Feitelijk kan dit zelfs voordeel opleveren omdat jij minder kosten maakt (geen opslagkosten) en het goedkoper zou kunnen aanbieden.

Daarnaast focus jij waar jij je goed op bent; de online marketing van de webshop en klantensupport. En kan de leverancier zich focussen op waar de leverancier goed in is; het logistieke onderdeel van het hele proces. Win win situatie als je het ons vraagt.

Jammer genoeg werkt het alleen in de praktijk niet zo. Omdat Dropshipping een heel laagdrempelig manier van ondernemen is, krijgt deze branche ook veel te maken met oplichters en mensen die hun zaken gewoon niet goed op orde hebben.

Sommige worden verrast door hun eigen succes en kan het allemaal niet meer aan. Vooral als je te maken hebt met buitenlandse leveranciers met langere levertijden kan het nog wel eens flink tegenzitten. Artikelen komen simpelweg niet aan, zijn anders dan op de afbeelding, kwaliteit is niet goed of het duurt x aantal werken meer voordat het überhaupt aan komt.

Dropshipping met Nederlandse Leveranciers vs. Buitenlandse leveranciers

Wanneer je online wilt gaan ondernemen en gaat beginnen met dropshippen, sta je voor de keuze welke producten je online wilt gaan verkopen. Veel starters zullen kiezen om te beginnen met populaire producten, bijvoorbeeld via een van de bijna ontelbare Chinese dropship leveranciers. De ander wilt liever minder ‘gezeik’ met klantenservice en communicatie in het Nederlands en kiezen dus voor Dropshipping met Nederlandse leveranciers.

Buitenlandse Dropshipping Leveranciers

Bij de Chinese leveranciers is er veel aanbod, zijn de inkoopprijzen laag en daardoor valt er per product een goede winst te maken. Nadelen zijn echter dat de kwaliteit vaak tegen valt, lange levertijden en de communicatie lastig is. Vooral als het niet goed gaat zal je zelf merken dat het lastig communiceren is.

Natuurlijk zal dit bij de een beter gaan dan bij de ander. De een zal dit proces beter kunnen controleren dan de ander. Je moet wel begrijpen dat je gewoon een business runt en je daar ook naar dient te gedragen. Je kunt mensen niet zomaar geld voor iets laten betalen en dan geen klantenservice willen doen.

Als je toch besluit om liever met buitenlandse dropshipping leveranciers te werken dan zou je ervoor kunnen kiezen om met een dropship agent te werken. Vaak communiceer je net wat makkelijker met een dropship agent en verkort je ook je levertijden. Het zal er dan niet de volgende dag zijn maar soms komt het binnen 6-8 dagen aan in plaats van 4-6 weken.

Dropship agents controleren daarnaast ook wel eens op de kwaliteit. Als mensen iets bij je kopen wil je natuurlijk wel kwaliteit leveren. Want anders gaan ze een klacht indienen en hun geld terugvragen en zullen ze ook nooit meer terugkomen. Hou er wel rekening mee dat sommige dropship agents een afname van minimaal aantal orders vraagt.

Heb je wel eens nagedacht over het doen van zaken met een Nederlandse dropship leverancier?

Dropshipping met Nederlandse leveranciers

Een andere optie is het werken met Nederlandse Dropshipping leveranciers. Deze optie is de laatste maanden steeds populairder aan het worden. De grootste reden is hiervan omdat dropshippers de slechte kwaliteit en lange levertijden zat zijn. Oftewel veel klantenservice werk en veel verwerken van klachten.

Dropshipping met Nederlandse leveranciers geeft je ook meer de kans om een serieus merk op te bouwen. Als jij bijvoorbeeld een dropshipping webshop start in keuken producten (kranen, koelkasten, pannen, etc) en je hebt hiervoor meerdere betrouwbare leveranciers dan is de kans groot dan mensen zich veel meer binden aan je merk.

Denk je dat mensen het dan erg vinden dat jij het laat leveren vanuit de fabriek? Jij regelt dat het daar komt, ze betalen geen euro meer op een andere webshop en daar gaat het uiteindelijk om. Je levert kwaliteit voor het geld dat ze betalen. En het komt ook nog met normale track en trace met een ‘normale’ levertijd.

Je stapt dan een beetje af van het proberen mee te liften op een hype dat proberen zo snel mogelijk te verkopen via Facebook advertenties. Je gaat dan echt voor de lange-termijn relatie met je klant en dat klanten je dus gaan aanbevelen bij familie en vrienden. Een heel ander spel dan het werken met buitenlandse leveranciers maar misschien wel leuker!

Meer winst met een Nederlandse High Ticket Dropship

Met een Nederlandse dropship leverancier kun je je richten op High Ticket producten. Deze artikelen zijn vaak groter, duurder en bedoeld voor een niche markt. Omdat dit vaak moeilijkere producten lijken, laat een groot deel van de concurrentie ze links liggen.

In plaats daarvan gaan ze zich richten op gemakkelijke producten, vaak van Chinese leveranciers, zoals bijvoorbeeld telefoonhoesjes of andere gadgets. Maar wat vergeten wordt is dat een webshop in telefoonhoesjes net zo veel tijd en onderhoud van je vraagt als een webshop met High Ticket dropship artikelen. Op deze laatste zul je alleen veel euro´s meer kunnen verdienen. Met het verkopen van één high ticket artikel, zoals een hottub, kun je een paar honderd euro verdienen. Om hetzelfde te kunnen verdienen met telefoonhoesjes zul je er tientallen, zo niet honderden, stuks van moeten verkopen.

Wil je meer weten over High Ticket Dropshipping? Check dan onze High Ticket Dropship Academy Review hier.

Download gratis onze lijst met 750+ Nederlandse Dropship Leveranciers

Wij zijn de beroerdste niet en helpen mensen graag een beetje. Dat hopen we te doen met onze kennis maar ook met informatie die wij bezitten.

In het dropship wereldje gaat er een lijst rond met allemaal dropship leveranciers die je tegen betaling kunt kopen. Wij vinden het nogal onzin dat je hiervoor moet betalen en hebben het daarom hier gratis voor je beschikbaar gesteld.

Normaal betaal je zo 97 euro voor maar hieronder dus gratis te downloaden.

Webshop Software geschikt voor Dropshipping

Als je online gaat zoeken naar dropshipping webshop software dan kom je een legio van software tegen. Ze beloven allemaal de wereld en de helft komt zijn woorden maar waar. Het is wel goed om over deze keuze goed na te denken want als je eenmaal een webshop hebt opgezet, dan is het niet zo makkelijk om weer te switchen (kost veel werk).

En daar spelen veel van deze webshop software wel stiekem op in. Als je eenmaal iets hebt opgezet, je al posities in Google hebt bemachtigd dan is het heel tricky om te switchen van systeem. Het is de backbone van je dropship business.

Aangezien wij zelf wel wat ervaring hebben met online marketing zouden wij een keuze maken (als wij jou zouden zijn) tussen twee systemen. Wij zouden gaan voor Shopify of WordPress (in combinatie met WooCommerce). Hieronder bespreken we beide systemen.

Shopify

Bijna elke dropship cursus die je volgt of YouTube video die over dropshipping gaat bekijkt, daar maken ze gebruik van het systeem Shopify. Shopify is immens populair onder dropshippers en dat heeft ook zeker een goede reden.

Als je een beetje handig bent om je weg te vinden in nieuwe systemen dan heb je gewoon binnen 1 a 2 dagen (als je weet wat je moet doen en instellen) een complete webshop gebouwd en klaar om live te gaan. Je hebt complete templates die je kunt aanschaffen en kunt gebruiken.

Shopify is verder ook enorm gebruikersvriendelijk en je merkt dat er constant updates worden gedaan om het allemaal nog beter, makkelijker en sneller te maken. Het nummer 1 software voor dropshippers is dus wel echt Shopify.

Nadeel van Shopify is dat je een maandelijks bedrag betaald. Hoe meer apps je gaat gebruiken, hoe meer geld je per maand gaat gebruiken. Dat hoeft ook niet perse een nadeel te zijn omdat het in principe allemaal wel goed geregeld is. Alleen als jij nog geen inkomsten heb, kan het natuurlijk wel op een gegeven moment gaat oplopen.

Voordeel is dan ook zeker het gebruikersgemak en mogelijkheid om apps te installeren. Je kunt het niet zo gek bedenken of er is een app voor. Wil je graag een email sturen als de klant zijn winkelmand verlaat zonder af te rekenen? Installeer een app en je hebt het zo ingesteld. Absolute aanrader.

WordPress (i.c.m. WooCommerce)

Een andere optie die mensen ook wel eens willen gebruiken is WordPress in combinatie met WooCommerce. WordPress is het meest gebruikte platform ter wereld. Op WordPress zijn de meeste websites gebouwd die op het Internet te vinden zijn.

WordPress is van origine een blog. Maar in combinatie met de plugin WooCommerce kan je ook binnen enkele stappen een Webshop maken. Als we WordPress vergelijken met Shopify dan is Shopify wel wat gebruikersvriendelijker dan WordPress.

Bij WordPress ben je toch wat vaker aan het kijken welke plugin je nodig hebt, werken de plugins wel onderling met elkaar en het is altijd even zoeken waar je het een en ander moet instellen. Aan de andere kant is WordPress wel wat flexibeler kan je wel meer aanpassen dan Shopify.

Voordeel van het werken met WordPress is dat het wel gratis is. Je kunt WordPress gewoon gratis downloaden en installeren. Als je even zoekt op Google kan je ook complete Thema’s kopen en deze gebruiken voor je webshop.

Persoonlijk denken wij dat je met WordPress beter kunt focussen op SEO dan Shopify. Maar Shopify is weer sterker in conversie optimalisatie dan WordPress. Het blijft een constante afweging wat jezelf echt lekkerder vind werken. Als je net begint; begin dan met Shopify.

Dropshipping in Nederland: Plan van aanpak

Ok, je weet nu wat dropshipping inhoudt, je hebt een idee uit wat voor leveranciers je kunt kiezen (Nederland vs Buitenland), je hebt misschien al de lijst met leveranciers gedownload en welke webshop software er beschikbaar is. De volgende stap; plan van aanpak.

Het is onmogelijk om op detail te beschrijven wat je precies moet doen. Hier zijn cursussen voor gemaakt en je kunt veel informatie online vinden. Maar we willen je wel graag in grote lijnen doorheen loodsen waar je aan moet denken.

1. Kies een niche

De eerste stap is het kiezen van je niche. Onderschat deze stap niet want dit is misschien wel de meest essentiële stap. Neem hier echt de tijd voor en sla niet deze stap te snel over. Doe echt marktonderzoek wat werkt en wat niet werkt.

Grootste fout die je nu kunt maken is blindelings in een niche stappen die je a) niet begrijpt, b) totaal geen affiniteit mee hebt en c) geen onderzoek naar gedaan hebt qua potentie en concurrentie. Een ander veel gemaakte fout is het kiezen van een veelte brede niche.

Waar heb je zelf affiniteit mee? Wat zijn je hobby’s? Hou het dicht bij jezelf zodat je het ook nog leuk blijft vinden ondanks als het even tegen zit. En geloof ons; het gaat een keer tegen zitten. Ga ook niet voor de goedkope producten; kies de middel / hoog geprijsde artikelen.

2. Webshop Software kiezen en opzetten

Als je een niche hebt gekozen dan gaan we nu een keuze maken in de webshop software en deze ook al wat inrichten. Ben je al iets meer ervaren met het maken van websites dan zou je kunnen kiezen voor WordPress in combinatie met WooCommerce. Je betaald dan geen maandelijkse kosten en vaak kom je er technisch gezien ook wel uit.

Mocht je nog echt een beginner zijn dan zouden wij je willen adviseren om met Shopify te starten. Ja, je betaald wel een maandelijks bedrag maar uiteindelijk betaald dit zich ook weer terug. Je moet doen waar je kracht ligt en dat is denk niet het opzetten van een webshop. Tijd is ook geld en dat maak je met Shopify dus weer goed.

Als je een keuze hebt gemaakt gaan we de webshop al voor 60% een beetje aankleden met een logo, tekst en wat pagina’s zodat het lijkt alsof er al wat staat. Het is slim om dit zo te doen omdat je in de volgende stap leveranciers gaat benaderen. Op deze manier kan je de website al gedeeltelijk laten zien aan de leverancier zodat dit vertrouwen wekt.

3. Neem contact op met Dropshipping Nederland leveranciers

In deze stap ga je contact opnemen met verschillende leveranciers. Eerst ga je op zoek naar een geschikte leverancier. Maak voor jezelf een lijstje met verschillende potentiele leveranciers. Bekijk ook concurrenten of je daar leveranciers kunt vinden.

Je kunt zoeken op je niche + leverancier, niche + groothandel en/of niche + partner. Wees creatief en maak voor jezelf echt een lijstje. Schrijf dan de website op en eventuele contactpersoon. Probeer altijd met meerdere leveranciers contact te hebben, dan maakt je ook sterk in eventuele onderhandelingen.

Als je een contactpersoon en telefoonnummer hebt, dan kan je het beste bellen. Doe dit wel aan de hand van een script; vaak zijn ze niet bekend met het fenomeen dropshippen en wat de voordelen hiervan zijn. Vertel ook wat jij voor hun kunt betekenen.

Als je dan een paar leveranciers hebt gevonden die zaken met je wilt doen, dan is het ook noodzaak om wel wat afspraken op papier te zetten. Dan weten jullie beide wat jullie van elkaar mogen verwachten. Wie betaalt er voor de verzendkosten? Wie betaalt er voor de retour? Hoe snel moet de leverancier het versturen? Wat als iets kapot is? Zet nu zoveel mogelijk op papier om ‘gezeik’ later te voorkomen.

4. Webshop vullen met producten + automatiseren

Als je bij stap 4 bent aangekomen betekent dat je nu (het liefst meerdere) leveranciers hebt gevonden en duidelijke afspraken op papier hebt staan. Zo niet, willen we je nogmaals op het hart drukken dat dit wel slim is om te doen. Je gaat er anders echt last van hebben. En jij bent het gezicht van je webshop dus klanten zullen jou lastig vallen en niet de leverancier.

In deze stap ga je je webshop verder afmaken. Je gaat deze nu vullen aan de hand van de producten van de leverancier en de juiste prijzen invoeren. Zorg voor unieke teksten bij de producten en zorg dat deze zoveel goed vindbaar zijn voor Google en zorgen voor meer conversies. Het blijft een eeuwig proces van optimaliseren maar je moet ergens starten.

Daarnaast ga je ook met je leverancier in gesprek hoe je order het beste kunt gaan doorzetten naar hun. Dat kan je automatisch laten doen (daar zijn apps / plugins voor) of je kunt het handmatig doen. Je zou ervoor kunnen kiezen om dit eerst handmatig te doen en als het echt gaat lopen dat je dan dit gaat automatiseren. Soms kan je ook een extra email invoeren zodat zij een kopie van de order krijgen.

5. Start met promoten!

You are ready to go! Alles staat nu als het goed is en je bent er helemaal klaar voor. Je bent klaar om je eerste order te ontvangen. Er zijn een legio van mogelijkheden om orders te krijgen. Ga je adverteren via social media? Ga je adverteren via Google? Ga je juist richten op SEO?

Zomaar wat dingen die je kunt gaan doen. Het is ook afhankelijk van je producten en/of niche. Als jij producten verkoopt boven de 100 euro dan duurt het aankoop proces meestal wat langer en zal het adverteren op bijvoorbeeld Facebook wellicht niet de beste optie zijn.

SEO (organisch scoren in Google) is altijd een belangrijke voor je webshop. Vooral als jij je richt op de lange termijn kan deze heel belangrijk zijn. Soms wil het ook helpen om dan ook te adverteren in Google. Dat hoeft niet perse veel geld te kosten. En door het goed te meten kan je ook bekijken of dit rendabel is en blijft.

Conclusie Dropshipping in Nederland

Hoe je het went of keert; alles valt of staat gewoon met keihard werken. Maar wel keihard werken aan de hand van de juiste stappen. Anders ben je als een kip zonder kop aan het rondrennen en is de kans dat je zult slagen extreem laag.

We zijn daar allemaal geweest; je werkt je de tandjes maar je ziet geen resultaten. Je gaat aan jezelf twijfelen. Kan ik dit wel? Wat doe ik fout? Waarom lukt het mij niet maar die andere mensen allemaal wel? Geloof mij, je bent echt geen uitzondering op dit gebied. Geen pieken zonder dalen.

Je moet wel echt begrijpen dat dropshipping wel wat volwassener is geworden de afgelopen tijd. Het is geen ‘get rich quick methode’ ondanks dat sommige dat wel beweren. Een dropshipping webshop is zo opgezet; maar alles eromheen vraagt om veel meer tijd, energie, doorzettingsvermogen en kennis.

Kennis is macht

Op Google en YouTube is genoeg informatie te vinden over dropshipping. Hoe jij zelf een webshop kunt starten, hier veel geld mee kunt verdienen etc. Maar deze jongens hebben maar 1 doel; dat jij hun cursus koopt. Er zit zo ontzettend veel rotzooi tussen, pas daar dus mee op.

Als je echt een cursus wilt kopen, check dan eens onze dropship academy review van Joshua Kaats. Naar ons idee de beste dropship cursus van Nederland en België. Sterker nog, dit is een van de beste en meest complete cursussen die wij ooit gevolgd hebben.

Volgens mij biedt Joshua ook een gratis webinar aan eens in de zoveel tijd. Dit is een gratis webinar waar je al super veel goede tips krijgt over dropshipping en ook een idee wat je kunt verwachten van de cursus. Als je serieus met dropshipping in Nederland wilt starten, dan is het een absolute no-brainer dat je die gratis webinar volgt.