Dropshipping is hot op dit moment. Wie wil er nu niet wat extra geld verdienen naast zijn huidige baan of studie. Dropshipping stelt je in staat om met weinig startkapitaal en relatief weinig tijd een business op te zetten.
Met een paar simpele stappen kan jij al starten met dropshipping. Eigenlijk hoef je maar 4 stappen te doen om te starten:
- Het vinden van een goede niche/product
- Het vinden van de juiste leverancier
- Dropshipping website opzetten
- Verkeer genereren
Wij gaan in dit artikel vooral kijken naar stap 3; het opzetten van je dropshipping website. Dit is vaak de stap die veel mensen het moeilijkst vinden. Vaak ontbreekt het aan de technische kennis om dit te doen.
Hoe werkt Dropshipping?
Als je een eigen webshop hebt dan heb je vaak een eigen voorraad. Veel mensen beginnen vanaf hun zolderkamer en zitten tussen de dozen te werken. Afhankelijk van je product(en) kan dit nogal een kapitaalinjectie zijn geweest om al die producten op voorraad te hebben (en te houden). En dan weet je nog geen eens of je die producten wel verkoopt.
Wat nou als je een webshop kunt starten maar dan zonder je eigen voorraad. Je loopt dan veel minder risico (want als je niet verkoopt, kost het je in principe niks) en het kost je geen geld om een voorraad in te kopen. Een webshop waarmee je direct producten levert vanuit de leverancier naar de klant noem je dropshipping.
Dropshipping is een constructie waarbij de leverancier direct de producten levert naar de klant
Hieronder zie je in grote lijnen hoe dit proces eruit ziet. Het enige wat je niet ziet is de geldstroom. Bij het plaatsten van de order zal de klant natuurlijk een betaling doen. Jij krijgt dan het geld. Afhankelijk van je afspraken met de leverancier zal jij direct per order moeten betalen of krijg je einde van de maand een afrekening.
Zelf starten met dropshipping? Goede mindset = key!
Je bent op dit artikel hoogstwaarschijnlijk gekomen omdat je gezocht hebt op “dropshipping website opzetten” of iets in die trant. Oftewel je bent op zoek hoe je zelf een dropshipping website kunt opzetten.
Wij hopen je middels dit artikel je een beetje op weg te helpen. Het gaat tijd en moeite vergen dus zorg ervoor dat je gemotiveerd blijft en je einddoel in zicht blijft houden. Dropshipping is heel laagdrempelig om mee te starten en eigenlijk kan iedereen het beginnen. Stop dus niet bij de eerste beste tegenslag, we zijn daar allemaal geweest.
Alles valt of staat met een goede mindset. Om de juiste mindset te hebben en te houden is het goed om de big picture voor ogen te houden. Wat wil je bereiken? Waarom wil je een dropshipping website opzetten? En hoe ziet jouw ideale leven eruit?
Op deze vraag zal 99% van de mensen hetzelfde antwoord geven en dat is vrijheid. Maar wat betekent vrijheid dan precies voor jou? Minimale inkomen dat je nodig hebt om te kunnen leven? Of wil je juist zo veel mogelijk geld verdienen om er goed van te kunnen leven?
Voor ons is vrijheid: werken aan de dingen die je leuk vindt en hier genoeg geld mee verdienen zodat we kunnen doen wat we willen. Er moet een gezonde balans zitten tussen het aantal uur werk en hoeveel geld er binnen komt.
Begrijp goed dat je er niet alleen komt als je alle tools en cursussen van de wereld hebt gekocht. Je moet een sterke mindset ontwikkelen. Een winaars mindset moet je creëren. Niet opgeven bij de eerste beste tegenslag. Onderschat dit niet…
Type dropshipping webshop kiezen
Veel beginnende dropshippers spelen met de vraag of ze een niche store, general store of een one-product store moeten beginnen. We proberen daar een zo goed mogelijk antwoord op te geven in onderstaand artikel.
Welke verschillende soorten dropshipment webshops zijn er:
- Generieke store
- Niche store
- One-product store (OPS)
Generieke store
Een generieke store kan je eigenlijk het beste vergelijken met bijv. Bol.com. Je verkoopt dat allerlei artikelen in 1 webshop die eigenlijk niks met elkaar te maken hebben. Je kunt als het ware elk artikel aanbieden die je maar wilt.
- Meerdere producten in meerdere categorieën
- Niet 1 soort klant / doelgroep
- Upsell vaak lastiger
- Keuze stress voor de klant
- Eenmalige impuls aankopen
- Goed om mee af te tasten wat werkt en wat niet
Niche store
Een webshop is gericht omtrent een bepaalde passie of type product. Denk bijvoorbeeld aan een online viswinkel; alles wat met vissen te maken heeft kan je op deze website vinden. Je zult hier geen producten vinden die niks met vissen te maken hebben, alleen puur met de niche zelf. Andere voorbeelden van niche stores zijn honden webshops, katten webshops, baby webshops, you name it.
- Specifiek product of productcategorie
- Duidelijk wie de klant is
- Upsell vaak mogelijk
- Mogelijkheid om klanten aan je te binden
- Doelgroep vaak wat kleiner (kan nadeel een zijn)
- Valt goed te targeten!
One-product store (OPS)
De naam doet het al vermoeden; het is een webshop puur gericht op 1 product. En op deze webshop kan je echt maar 1 product kopen (afgezien van wat upsell mogelijkheden) of eventueel variaties van het ene product (denk aan een andere kleur of andere maat).
- 1 product!
- Draait om je merk
- Upsell vaak mogelijk
- Duidelijk wie de klant is en wat het product voor de klant oplost
- Geeft de klant gevoel van groot merk en exclusiviteit
- Conversie vaak hoger
Ons advies:
Als je echt weet of 1 product goed is, dan zou je natuurlijk gelijk een One-product-store kunnen gaan opzetten. Maar vaak is dit lastig omdat je het niet zeker weet. Het zou dus beter zijn als je dan eerst een niche store begint en daarmee gaat kijken of je producten goed online kunt verkopen in die niche. Op deze manier hou je focus in de niche maar kan je wel echt aan de slag met de doelgroep.
Indien je al wat meer verstand hebt van dropshippen zou je ook een general store kunnen opzetten en hiermee als het ware ballontjes oplaten. Oftewel; je gaat adverteren op meerdere producten en kijken welke wel en welke niet aanslaat. Voor de echte winnaars kan je dan alsnog kiezen om een aparte One-Product-Store te bouwen waardoor je uiteindelijk meer geld kunt vragen voor het product en de conversie kunt verhogen.
Mocht je nog meer informatie willen omtrent een generieke store vs een niche store vs een one-product store, bekijk dan onderstaande video van Joshua Kaats.
Dropshipping Producten en Niche vinden
Het is een utopie om te denken dat elk product dat je gaat promoten een winnaar gaat zijn. Maar we gaan wel proberen de kans zo groot mogelijk te maken dat je een winnend product gaat vinden. Ga uit van de 80/20 regel, oftewel dat 20% van je producten een winnaar gaan zijn en je 80% van de omzet gaat opleveren. Dat betekent dus ook dat veel producten niet winstgevend zullen gaan zijn. Maar als je echt een winned product hebt gevonden dan heeft het de potentie om dit tussen de 1000 euro en 3000 euro te gaan doen op dagniveau.
Waar moeten winnende producten aan voldoen?
Als je op zoek gaat naar een winnend product dan is het goed om bepaalde zaken in je achterhoofd te houden waar het product aan moet voldoen:
- Impulsaankoop teweeg kunnen brengen
- Liefst producten die wat minder bekend zijn maar wel genoeg omvang hebben
- Niet te koop in een fysieke winkel
Type producten:
- Probleem oplossend (werkt vaak super goed)!
- Trend
- Hebbedingetje
- Gepassioneerd
Je hebt nu een beetje een idee waar een winnend product aan moet voldoen. De volgende taak is dus om echt op zoek te gaan naar deze producten. We gaan niet opnieuw het wiel uitvinden maar eigenlijk al kijken wat er nu al werkt. Bekijk hieronder de video van Joshua Kaats en spoel door naar 5:30 zodat je direct kunt kijken naar de technieken die hij gebruikt.
Winnende Dropshipping producten vinden via Facebook
Er zijn meerdere manieren en/of tactieken te gebruiken als je op zoek gaat naar winnende dropshipping producten. Het kan een strategie zijn om te kijken welke producten je concurrenten aanbieden en of jij hier op mee kunt liften. Zorg ervoor dat je wel altijd uniek blijft en niet een copycat.
Ga niet lukraak kopiëren want dat zou je zelf ook niet willen. Gebruik het ter inspiratie en wees next level.
De tactiek die wij gaan gebruiken is het zoeken op bepaalde termen in Facebook. Deze termen worden vaak gebruikt in dropshipping advertenties. Als je op deze termen zoekt en dan specifiek op video’s dan krijg je vaak de video’s te zien die dropshippers gebruiken voor hun producten.
Op deze manier krijg je een beetje een idee hoeveel engagement op een post zit, wat de reacties zijn, hoe de video eruit ziet en hoe de website eruit ziet. Super waardevolle informatie.
Probeer onderstaande zoektermen maar eens. Gebruik ook Engelse termen zodat je ook ads kunt zien van het buitenland puur ter inspiratie. Want als een artikel goed in het buitenland verkoopt, waarom kan het dan niet in Nederland goed verkopen.
- Koop nu
- 30% korting
- 50% korting
- 60% korting
- Koop hier
- Gratis verzending
- Koop het nu
- Tag een vriend
- Klik hier
- Alleen vandaag
- Tijdelijk korting
- 1+1 gratis
- Bestel hier
- Bestel nu
- Laatste actiedag
- Hier verkrijgbaar
- Hier te koop
Hierboven zie je zoektermen die je kunt gebruiken voor het zoeken van advertenties van andere dropshippers. In het scherm hieronder zie je waar je het kunt invullen in Facebook en dat je dan de filter Video’s gebruikt. Je kunt ook nog even sorteren op meest recent omdat je anders ook nog ads krijgt te zien van website die wellicht niet meer bestaan.
Lijst met niches ter inspiratie
Om je een beetje op weg te helpen hebben we wat niches hieronder ter inspiratie neergezet. Het is geen hogere wiskunde. Kijk om je heen in je huis, kijk in winkels, kijk bij vrienden; wat hebben mensen allemaal? Wat vinden ze leuk? Wat lost een probleem op?
De dierenniche is vaak een populaire niche. Veel mensen zijn gepassioneerd over hun hond, kat of paard en behandelen het bijna als hun kind. Als ze dan iets leuks zien, voor een goede prijs zijn ze vaak geneigd om het te kopen. Als het maar de moeite waard is. De dierenniche is trouwens wel al druk bezet oftewel veel concurrentie.
Dropshipping website opzetten: welke software gebruiken?
Er zijn ontzettend veel manieren hoe jij je dropshipping website kunt opzetten. Er zijn wel honderden tools / software dat je kunt gebruiken. Het is gewoon een webshop. Zelf hebben wij duidelijk de voorkeur voor 2 software aanbieders.
Met deze twee hebben wij zelf simpel weg het meest gewerkt en zijn wij content mee. Het is onmogelijk om alle software te testen. Naar ons idee zijn dit ook wel de twee meest populaire opties die er zijn voor je dropshipping website. Maar goed, als je al gewend bent aan andere webshop software, gebruik gerust die.
Dropshipping website opzetten in Shopify
Het meest gebruikte platform voor dropshippers is zonder enige twijfel: Shopify. Als je een dropship cursus gaat volgen dan raden ze deze ook vaak aan. Grootste voordeel aan Shopify is dat je heel snel een webshop kunt starten zonder ook maar enige technische kennis te hebben.
Shopify kan je 14 dagen gratis uit proberen voordat je echt gaat starten met betalen. Shopify is gigantisch populair geworden onder dropshippers omdat het je de mogelijkheid geeft om heel snel te starten. Daarnaast zijn er duizenden apps beschikbaar die je kunnen helpen meer sales te realiseren of tijd te besparen.
Grootste nadeel (als je hiervan mag spreken) is dat het wel wat meer kost dan andere software. Vooral als je meer apps gaat gebruiken dan zal je hier ook maandelijks voor betalen. Het is niet aan te raden om echt ‘goedkoop’ te beginnen want je webshop is natuurlijk wel je motor van je onderneming. Een goedwerkende webshop is echt essentieel.
Dropshipping website opzetten in Woocommerce
Een andere optie waar wij altijd wel over te spreken zijn is WordPress WooCommerce. Oftewel een WordPress website met een addon van WooCommerce. Je maakt als het ware van je blog een webshop. WordPress is het meest gebruikte platform van de wereld op website gebied.
Je kunt voor een relatief lage prijs een WordPress thema kopen met een WooCommerce integratie. Voor een paar tientjes kan je dan een hele webshop hebben. Je hoeft geen maandelijks bedrag te betalen zoals bij Shopify.
Voordeel van WooCommerce is dat het wel heel flexibel is. Je bent wat vrijer om te doen wat je wilt. Maar het nadeel daarvan is dat je niet alle apps zoals bij Shopify tot je beschikking hebt. Het is dus een afweging die je zelf wilt maken.
Als je het ons vraagt; als je echt 0 technische kennis hebt, begin dat sowieso met Shopify. Maak het jezelf dan niet te moeilijk en start eenvoudig maar wel goed. Als je wat handiger bent met code en al eerder hebt gewerkt met WordPress dan is WooCommerce wel echt een goede optie.
Onderneem actie!
Als je tot hier bent gekomen dan zegt het genoeg. Je wilt echt een dropshipping website opzetten en het liefst vandaag nog.
Hoe denk je dat wij aan al deze informatie zijn gekomen? Niet alleen door eigen research hoor. We hebben een cursus gevolgd. Nouja uiteindelijk dan… toen we er op een gegeven moment niet meer uitkwamen eindelijk de beslissing genomen om een cursus aan te schaffen.
Als we dit eerder hadden gedaan had het ons veel tijd en frustratie gescheeld haha. Want een dropshipping website opzetten is 1, maar het ook laten converteren, juiste leveranciers vinden, hoe je moet adverteren, etc etc is een tweede.
Stop met aankloten en investeer in een cursus. Echt waar… het gaat je zoveel brengen dat ga je niet voor mogelijk houden.
Bij de Dropship Academy krijg je ook een 100% succesgarantie.
Als je gewoon alle stappen volgt en je hebt geen sales in de eerste 30 dagen, dan krijg jij gewoon je geld terug.
Klinkt bijna te mooi om waar te zijn toch? Ga het zelf maar checken.
Geef een reactie