Als je al aan dropshipping doet dan komt het altijd wel een keer ter sprake; het zelf importeren van producten uit China. Vooral het dropshippen vanuit China kan nog wel eens kopzorgen geven indien het niet helemaal goed geregeld is qua klantenservice en snelheid van leveren.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je gewoon zelf een webshop wilt beginnen met eigen voorraad en dan kan het importeren van producten uit China natuurlijk ook een optie zijn. In dit artikel willen we je graag wat meer informatie geven waar je aan moet denken als je zelf producten gaat importeren.

Importeren vanuit China

Er wordt soms wel een lacherig gedaan over de producten die uit China komen, maar onderschat dit echt niet. China heeft een geweldige infrastructuur waar veel landen nog een puntje aan kunnen zuigen. Daarnaast hebben ze ontzettend veel fabrieken die ook nog een samenwerken.

Er worden ontzettend veel producten geproduceerd in China. Als je de kwaliteit vergelijkt met pak hem beet 10 á 20 jaar geleden dan is dat echt enorm verbeterd. Veel fabrieken zijn zich gaan specialiseren en dit heeft de kwaliteit echt flink doen toenemen.

Er zijn wel landen te vinden waar je het wellicht nog goedkoper het product kan krijgen. Maar als je kijkt naar kwaliteit/prijs dan is China naar ons idee toch wel de koploper. Als je hetzelfde product uit een Europees land laat komen dan zou het een betere kwaliteit kunnen zijn  (hoeft niet) maar zeker wel duurder.

Waarom zelf producten importeren?

Eigenlijk de hamvraag van dit artikel; waarom moet je zelf producten gaan importeren uit China? Een gezegde in ondernemersland is “de marge wordt gehaald bij het inkopen en niet bij het verkopen”. En dat zeggen ze niks voor niks natuurlijk; elke euro die je al verdiend bij het inkopen is al verdiend.

Hoe goedkoper je kunt inkopen, hoe flexibeler je kunt zijn op het gebied van prijs en/of aanbiedingen. Hoe flexibeler je hiermee kunt spelen, hoe beter je kunt positioneren tegenover je concurrent.

Als je zelf een voorraad hebt dan kan je ook veel sneller leveren aan de klant en dus minder kosten/tijd kwijt aan de klantenservice. Daarnaast heb je sowieso meer tevreden klanten en zal dit uiteindelijk ten goede komen aan je merk. Het is veel meer lange termijn gedacht dan korte termijn snelle winst.

Wat zijn de nadelen van zelf producten importeren?

Het is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het meest voor de hand liggende nadeel is de kwaliteit. China staat bekend om de slechte kwaliteit. Maar dit heb je vooral zelf in de hand. Zorg dat je zelf het product een keer heb getest voordat je het in bulk gaat bestellen.

Een ander nadeel is de taal en communicatie. Veel Chinezen praten gebrekkig Engels. Gelukkig komen er steeds meer Chinezen bedrijven die wel een goed Engels sprekende persoon in dienst nemen.

Laatste grootste nadeel is de soms langere verzending en de extra kosten die komen kijken bij het importeren van producten. Als je in bulk besteld dan moet de fabriek dit vaak eerst nog maken en die tijd komt er bij voordat ze het gaan versturen. Als producten in bulk worden verstuurd dan dien je vaak ook extra verzendkosten te betalen omdat het via vliegtuig of schip verzonden moet worden.

En vergeet natuurlijk niet de kosten voor het importeren van de producten. Met de invoercalculator.nl kan je zelf berekenen hoeveel geld je moet betalen voor de invoerrechten.

Ons Advies

Al met al is het dus slim om goed te onderhandelen over de inkoopprijs. Hoe scherper je de inkoopprijs krijgt, hoe groter de marge en hoe meer je kunt spelen met de prijs. Vergeet in de marge niet de invoerrechten en verzendkosten mee te nemen.’

Het is echt slim om je eerst wat meer te verdiepen in hoe je het beste producten kunt importeren vanuit China. Bas Urlings heeft zelf al honderderden al dan niet duizenden producten geimporteerd uit China en heeft een training gemaakt waar je echt op moet letten. Als je dit proces niet goed aanpakt dan kan het je echt heel veel geld kosten en frustratie geven.

Ga hier naar de geheime kortingspagina van de importeren uit China training van Bas Urlings