Het is natuurlijk een open deur maar heel veel mensen (inclusief mijzelf) beginnen maar gewoon in plaats van even na te denken over bepaalde zaken. Het is uiterst belangrijk voordat je een website begint na te denken waarop je überhaupt gevonden wilt worden. Als je bezoekers hoofdzakelijk via de zoekmachines moeten binnenkomen dan is dit een essentiële stap en als je hier niet goed over nadenkt dat is je website gedoemd om te mislukken.

Het is niet zo dat je perse onderstaande vragen moet beantwoorden (mag wel natuurlijk), maar het is wel goed dat je hiervan bewust bent.

– Welke woorden zullen je bezoekers in de zoekmachines intypen?

– Wat vinden je bezoekers belangrijk en wat niet?

– Zijn ze op zoek naar informatie of willen ze juist wat kopen?

– Wat is je doelgroep (heel Nederland? alle leeftijden?)

– Wie zijn je concurrenten en op welke zoekwoorden focussen zij zich?

– Op de zoekwoorden die je hebt bedacht, hoeveel concurrentie is er op dat woord (typ het zelf in de zoekmachine om dit te checken)?

Dit zijn zomaar wat vragen die je even de revue moet laten passeren. Een goede manier is om even de Google Keywoord Tool te gebruiken van Google om te kijken naar andere suggesties en hoeveel concurrentie er is.

Voorbeeld

Wat ik zelf altijd makkelijk vind is om het een en ander nog even toe te lichten aan de hand van een voorbeeld. Stel je voor je bent een schilder en je wilt een website beginnen. Dan kan bijvoorbeeld je focuswoorden zijn “schilder” en “huis schilderen”. Als je dit intypt in Google zie je dat er ontzettend veel concurrentie is.

Als je een schilder bent en je woont in Bergschenhoek (ZH), dan wil je het liefst wel in de omgeving werken en ben je dus niet interessant voor iemand in Friesland. Wil je dan gevonden worden op ‘schilder’ of wellicht liever op ‘schilder Bergschenhoek’? Daarnaast kan je eenvoudiger op pagina 1 komen als je wat specifieker bent (= meer woorden gebruiken) dan proberen te scoren op 1 algemeen woord. Daarnaast is het altijd slim om even te kijken wat de zoeksuggesties zijn van Google. Als je ‘schilder’ typt dan krijg je gelijk wat suggesties die mensen ook weer veel gebruiken. Soms kan dit handig zijn:

Succes!