Als je de koersen van verschillende beurzen (en crypto) een beetje in de gaten houdt dan heb je vast van de termen Bull Market en Bear Market gehoord. Wat betekenen deze termen nu eigenlijk en wanneer spreken we van een Bear Market?

Wat is een Bull Market?

Een Bull Market betekent dat we in een groeiende markt zitten. Bij een Bull Market heerst er groot vertrouwen onder mensen (investeerders) waardoor ze kopen in verwachting van een stijging in de toekomst. Er wordt dus verwacht dat de prijzen gaan stijgen. Een leuk ezelsbruggetje die je hiervoor kunt gebruiken; een Bull (stier) gooit zijn tegenstander in de lucht.

Een Bull Market is een groeiende markt

Wat is een Bear Market?

Een Bear Market betekent een dalende markt. Bij een Bear Market is er minder vertrouwen onder mensen (investeerders) waardoor ze anticiperen op een daling in de toekomst. Er wordt dus verwacht dat de prijzen gaan dalen. Een leuk ezelsbruggetje die je hiervoor kunt gebruiken; een Bear (beer) gooit zijn tegenstander naar beneden op de grond.

Een Bear Market is een dalende markt

Van Bull Market naar Bear Market

Als we naar de afgelopen 100 jaar kijken dan duurt een Bull Market gemiddeld 3 tot 5 jaar. De overgang van een Bull Market naar een Bear Market gaat vaak gepaard met een correctie. Een correctie gebeurd gemiddeld gezien elk jaar. Je spreekt van een correctie als deze minimaal 10% daalt vanaf het hoogste punt.

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 5 correcties tot een crisis zal leiden (Bear Market). De andere 4 zijn echt een correctie en dus een tijdelijke daling. Een gemiddelde correctie daalt zo’n 14%. Schrik dus niet wanneer dit gebeurd want dit komt regelmatig voor.

Wanneer spreken we van een Bear Market?

We spreken van een Bear Market wanneer deze minimaal met 20% daalt vanaf het hoogste punt. In de afgelopen 100 jaar is er gemiddeld elke 3-5 jaar een Bear Market. Een Bear Market zorgt voor een gemiddelde daling van 35% en duurt gemiddeld 1 jaar.

Stel er komt een Bear Market, dan is er maar 1 groep mensen die hun aandelen hebben verloren en dat zijn de mensen die hun aandelen hebben verkocht. Het is heel simpel; de beurs zal zich weer herstellen en weer groeien (rendement behalen). Mensen die niet bang zijn, zullen juist op dit moment weer extra bijkopen omdat alles als het ware in de aanbieding is.

Beleggen aan de hand van een strategie

Mensen hebben erg de neiging om hun vermogen te gaan beleggen in hun favoriete beleggingsgroep. Dit omdat mensen ze zich hier vertrouwd mee voelen. Op deze manier zit je zwaar in 1 beleggingsgroep en dit is een gigantisch risico omdat elke beleggingsgroep 1x in je leven zal dalen met 50 tot 70%.

Alles valt of staat met een goede strategie

Daarom is spreiding echt key! Wie je hier echt meer over kan vertellen is Vasco Rouw. Vasco heeft zelf meegemaakt dat een wijziging in het algoritme van Google ervoor zorgde dat hij daalde met zijn gamebedrijf met maar liefst 60%.

Zelf beleggen in aandelen?

Wij zelf zijn lid van The Millionaires Club en daar komt het beleggen van je vermogen ook aan bod. Of je dat nu wilt doen in goud, crypto, aandelen of vastgoed (wel alleen voor Daimond leden); Vasco neemt je bij de hand en laat je stap voor stap hoe jij dit kunt gaan doen.

Ook deelt Vasco regelmatig de aandelen waar hij in heeft geïnvesteerd en welke hij weer heeft verkocht. Je kunt dan zelf besluiten (ook op basis van je eigen research) of je hier dan ook in wilt investeren. Meer weten over de The Millionaires Club? Lees dan onze ervaringen over The Millionaires Club.

Zelf beleggen in crypto?

Als je meer geïnteresseerd bent in alleen crypto dan raden wij de cursus van Madelon Vos aan. Maar zoals hierboven ook aangegeven; spreiding is key. Zorg ervoor dat je dus niet met heel je vermogen niet alleen in cypto hebt geïnvesteerd maar ook wat in andere beleggingsgroepen.

Wel is het goed als dit onderdeel is van je investeringsstrategie dat jij je meer wilt verdiepen in crypto voordat je erin gaat beleggen. Madelon Vos, Miss Bitcoin, heeft een zeer goede online cursus op de markt gebracht. Onze ervaringen met de cursus kan je hier lezen.