Toen ik websiteacademie.nl begon heb ik heel erg gespeeld met de gedachte om Facebook likes te kopen en tevens ook Twitter volgers. Zoveel geld kost het niet en ach het geeft toch wel meer body aan je Facebook pagina en Twitter account. Moet ik nu wel of geen Facebook likes kopen?

Laten we even het totale plaatje proberen te schetsen met wat nu precies de 3 belangrijkste voordelen en nadelen zijn van het kopen van Facebook likes. Ik denk dat iedereen voor zich moet bepalen waar hij/zij zich lekker bij voelt.

Voordelen Facebook likes kopen

– We zijn kudde dieren
Als we op een Facebook fan page komen dan zullen we binnen 5 sec kijken hoeveel Facebook likes de pagina heeft. Al heeft de Facebook fan pagina honderden of zelfs duizenden likes dan zal het wel interessant zijn toch? We zullen de Facebook fan pagina dan eerder gaan volgen dan als de Facebook fan pagina maar 18 likes heeft.

– Goedkoop
Je kunt voor een paar tientjes al honderden Facebook likes kopen. Je kunt er zelfs nog een factuur voor krijgen. Geen geld.

– Het oogt toch beter
Hoe je het ook went of keert we zien allemaal liever dat we honderden Facebook likes hebben dan maar 15. Het geeft wat meer body aan je Facebook fan pagina en je hoeft toch wat minder druk te maken om meer Facebook likes binnen te halen.

Nadelen Facebook likes kopen

– Facebook fan pagina kan worden verwijderd
Het allerbelangrijkste nadeel is dat je het risico loopt dat je Facebook fan pagina zal worden verwijderd. Facebook is de laatste erg bezig om alle “fake” likes te verwijderen. Daarnaast heeft Facebook wel in de gaten als jouw Facebook fan pagina van 16 likes naar 10016 likes gaat.

– Nep accounts
Je kunt wel duizenden likes hebben gekocht, maar wat is nu echt de toegevoegde waarde? Er is totaal geen interactie en betrokkenheid (want de accounts bestaan niet). Wellicht reageren juist de echte Facebook accounts eerder in een kleinere groep dan als er duizenden mensen de pagina hebben “geliked”.

– Edgeranking
Even in het kort betekent ‘Edgeranking’ elke interactie die jij als gebruiker maakt met Facebook. Maar ‘Edgeranking’ geldt ook voor een Facebook fan pagina met al de bijbehorende Facebookers die de pagina leuk vinden. Hier moet een gezonde balans inzitten. Als jij 10.000 volgers hebt maar er is totaal geen interactie oftewel slechte ‘Edgeranking’ gaat dit ten koste van jouw relevantie.

Goh, ik stond echt bijna op het punt om Facebook likes te kopen. Ik hoefde alleen maar op de betaal knop te drukken en ik had er zo’n 500 likes erbij. Uiteindelijk ervoor gekozen om het niet te doen. Waarom? Omdat ik toch bang was dat mijn Facebook fan pagina verwijderd zou worden en omdat het toch een beetje tegen mijn gevoel in druist. Als ik Facebook like krijg, wil ik hier hard voor gewerkt hebben en eerlijk aan gekomen zijn. Maar goed… dat is mijn idee erover!

Jullie ervaring?

Ik ben zeer benieuwd naar jullie ervaringen en of jullie wel Facebook likes hebben gekocht of waarom niet juist?