Binance of Bitvavo, dat is de centrale vraag van dit artikel. De crypto koorts neemt alleen maar toe en crypto zal ook niet meer verdwijnen. Naar ons idee zal het crypto landschap zich alleen maar verder uitbreiden en is er geen ontkomen meer aan.

Als je op dit artikel bent uitgekomen dan zal bij jou ook de interesse zijn gewekt om te kijken hoe je kunt gaan investeren in crypto en welke crypto exchange je hiervoor het beste kunt gebruiken. Dit is een vraag die wij per email veel binnen krijgen.

Waarom bespreken wij in dit artikel alleen Binance en Bitvavo? Wij hebben in de jaren veel andere crypto exchanges gebruikt maar dit zijn wel naar ons idee de twee beste. Door recente wijzigingen bij 1 exchange hebben wij nu zelfs ook 1 favoriet. Dat lees je verderop in het artikel welke dit is…

Binance of Bitvavo?

Zowel Binance als Bitvavo zijn gewoon meer dan goede crypto exchanges. Beide hebben zeer lage transactiekosten en gewoon veilig te gebruiken. Op dit vlak zit er weinig verschil tussen deze twee exchanges.

We gaan in dit artikel kijken naar de gebuikersvriendelijkheid van beide exchange, kan je op beide exchange staken, hoe zit het met de klantenservice en aanbod van de coins. Op deze vragen proberen we een antwoord te geven.

Ten slot geven we je ook een advies over welke exchange jij het beste kunt gebruiken.

Binance

Laten we even met de crypto exchange die het langste bestaat en dat is Binance. Binance bestaat al sinds 2017 en is van origine een Chinees bedrijf. Momenteel zit Binance op de Kaaiman eilanden gevestigd.

In de beginjaren van Binance was het verreweg de meest populaire exchange. Iedere nieuwe crypto trader begon direct op Binance en die werkte op dat moment ook het beste. Andere crypto exchanges in die tijd waren niet erg gebruikersvriendelijk of gewoon niet veilig.

Binance was in de beginjaren zo populair dat als er een nieuwe coin op werd gelist, dat de coin echt door het dak ging. Door het groot aantal traders op Binance kon er dus meer getrade worden en schoot de prijs daarom omhoog.

Tegenwoordig is dat wel wat minder geworden omdat alleen het listen op een exchange verder niet heel spectaculair is en er meer spreiding is gekomen in goede exchanges. Desalniettemin is Binance wel de grootste crypto exchange van de wereld. En heeft nog steeds de meeste gebruikers op het platform.

Gebruiksvriendelijkheid

Binance heeft naar ons idee echt een trader interface. Er komt ontzettend veel cijfertjes, grafieken en kleuren op je af. Het kan wat overweldigend overkomen.

Als je het eenmaal gewend bent, dan weet je wel je weg te vinden. Maar als je net begint dan denken wij dat dit wel iets teveel is. Het is echt gemaakt door mensen met een trading achtergrond, wat natuurlijk prima is.

Binance heeft gewoon ontzettend veel opties waardoor je wel eens de weg kunt kwijt raken. Je kunt spot traden, margin traden, staken, short en long gaan. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Wij zelf gebruiken zowel de website als de app. Wij vinden soms de app nog wel net wat fijner werken omdat we onze weg hier goed in kunnen vinden en ook wat opties uit zijn gehaald (daardoor overzichtelijker).

Aanbod crypto coins

Zoals bij de introductie al aangegeven is Binance het grootste crypto platform van de wereld. Op Binance zal je bijna alle populaire en iets grotere munten vinden. De echte crappy meme munten zal je hier niet allemaal op vinden.

Bij Binance kan je meer dan 300 coins traden! Als je dus wilt investeren in een wat bekendere coin dan kan je er wel vanuit gaan dat je deze op Binance kunt vinden.

Tevens kan je er bij Binance vanuit gaan dat er vaak genoeg volume op de coin zit. Dat wil zeggen dat er veel getrade wordt en dat je dus makkelijk je coin kunt kopen, maar wellicht nog belangrijker ook nog verkopen.

Als je echt wilt gaan daytraden, dan is Binance de beste crypto exchange van de wereld. Veel coins en veel volume en veel mogelijkheden.

Bekijk hier welke coins allemaal beschikbaar zijn op Binance.

Handelingskosten

Lagere handelingskosten dan bij Binance zal je bijna niet vinden. Wij denken dat Binance het vooral door de volume lagere handelingskosten kan aanbieden dan andere exchanges.

Hieronder zie je een tabel met een overzicht van de handelingskosten. Het kan trouwens nog lager als je gebruik maakt van de Binance coin (BNB). Dan ga je nog minder betalen dan in het onderstaande overzicht.

In vergelijking: veel exchanges rekenen 1% handelingskosten en daaraan kan je wel zien dat Binance extreem goedkoop is.

Bekijk hier de volledige overzicht van alle trading fees.

Volume (30 dagen) Taker Fee Maker Fee
< 50 BTC 0,1% 0,1%
=> 50 BTC 0,1% 0,09%
=> 500 BTC 0,1% 0,08%
=> 1.500 BTC 0,1% 0,07%
=> 4.500 BTC 0,09% 0,07%
=> 10.000 BTC 0,08% 0,06%
=> 20.000 BTC 0,07% 0,05%
=> 40.000 BTC 0,06% 0,04%
=> 80.000 BTC 0,05% 0,03%
=> 150.000 BTC 0,04% 0,02%

Staking

Ja, het is mogelijk om staking te gebruiken bij Binance. Bij Binance kan je ongeveer 60 cryptomunten voor staking gebruiken en daarmee passief geld verdienen.

Bij Binance kan je kiezen tussen locked staking en DeFi Staking. Bij Locked staking kan de coin zogenaamd ‘locken’ (je kunt er dan niet mee traden) en je zet deze dan vast voor een aantal dagen. Je kunt kiezen tussen 30, 60 of 90 dagen. Hoe langer je hem locked, hoe meer je ervoor terugkrijgt natuurlijk.

Bij staking is het gevaar dat de munt snel gaat zakken. Jij kunt dan niet traden met je coin omdat je deze hebt vastgezet. Hou hier rekening mee.

Bij DeFi staking zet je de coin niet van te voren vast voor een x aantal dagen. Zodra jij ze terughaalt naar je spot wallet zal de staking vergoeding eindigen en krijg jij je geld uitgekeerd.

Check hier welke munten je staking voor kunt gebruiken bij Binance

Betaalmethodes

Sinds kort is dit wel even een heet hangijzer geworden; betaalmethodes. Sinds juli-21 ligt Binance onder vuur in Nederland door de toezichthouders. Dat willen zeggen dat volgens de toezichthouders Binance niet voldoet aan alle wet en regelgeving.

Dit alles heeft Binance doen besluiten om (tijdelijkt) te stoppen met het aanbieden van iDeal betalingen en bank overschrijvingen. Dit is tot op heden nog steeds niet mogelijk. Dat betekent dat als Nederlander het je ineens een stuk lastiger word gemaakt om geld te storten op Binance en ook geld op te nemen.

Er zijn wel alternatieven voor het populairste betaalmiddel in Nederland. Dat leggen we uit in het artikel ‘Binance iDeal’. Een nog groter heikel punt is dat mensen nu lastig hun geld kunnen opnemen van Binance.

Voor veel mensen is dit wel een reden om te stoppen met Binance en volledig over te gaan naar Bitvavo. Hoe je het beste je geld kunt opnemen van Binance vertellen we je in het artikel ‘Binance geld opnemen

Klantenservice

Wij zijn zelf niet de allergrootste fan van de klantenservice van Binance. Wij hebben zelf 1x gebruik moeten maken van de klantenservice en toen hebben we echt weken moeten wachten op een antwoord.

Wel hierbij de opmerking dat dit al meer dan 2 jaar geleden was. Hoe het met de huidige klantenservice is gesteld is lastig te zeggen. Toen wij contact zochten was het explosief gegroeid en denken we dat ze het toen simpelweg niet aankonden.

Bij Binance is de communicatie in het Engels. Hou hier wel rekening mee als je contact opneemt. Het is tevens alleen mogelijk om alleen via de chat een bericht te sturen.

Ervaringen / reviews

Eigenlijk is onze ervaring met Binance tot dusverre nog prima. Het is een zeer uitgebreid platform en je moet er wel even je weg in vinden. Toen wij begonnen met traden toen was Bitvavo nog niet echt bekend dus kozen wij voor Binance.

Wij hebben een stuk van onze funds op Binance staan en een stuk op Bitvavo. Als wij weer opnieuw zouden beginnen met traden dan zouden wij wel voor Bitvavo gaan. Puur omdat het wat makkelijker en overzichterlijk is voor een beginner.

Maar aangezien wij al wat langer traden is Binance ook dikke prima. Lage fees en werkt over het algemeen prima. Enige nadeel nu is dat je niet meer geld kunt storten of opnemen via iDeal en bankoverschrijving.

Mocht je onze hele Binance review willen lezen, check dan het artikel ‘Binance Review’.

Als we kijken naar de reviews van andere op bijvoorbeeld Trustpilot dan is het over het algemeen een negatief sentiment. Binance scoort een 2/5 van de meer dan 2700 reviews (klik hier om naar Trustpilot te gaan). Het grappige is dat dit over het algemeen te maken heeft met dat het niet overzichtelijk is (te moeilijk) of dat je geen iDeal/bankoverschrijving meer kunt gebruiken.

Profiteer nu van de 5% EXTRA korting op de transactiekosten. De transactiekosten zijn al de laagste, maar nu nog lager! Maak via onderstaande knop een GRATIS account aan en claim die extra korting bij Binance.

account aanmaken is gratis en 100% veilig

Bitvavo

Bitvavo is 1 jaar later opgericht dan Binance in 2018. Bitvavo is een Nederlands bedrijf en gevestigd in Amsterdam. Bitvavo is vooral de laatste jaren erg hard gegroeid en is uitgebreid naar meerdere landen.

Wij ervaren Bitvavo als een heel down-to-earth bedrijf dat zich vooral in de markt heeft gepositioneerd dat iedereen crypto kan kopen en verkopen. Door heel erg goed te letten op de user-experience en het gemak van de platformen.

Daarnaast wil Bitvavo zich niet erg actief afzetten tegen de traditionele markten maar willen veel meer een brug vormen tussen beide werelden. Ze willen ook iedereen een welkomstbonus aanbieden zodat je het kan proberen zonder dat het je direct transactiekosten of iets dergelijke kost.

Je kunt hiervoor deze link gebruiken en op deze manier zal je over de eerste 1.000 geen transactiekosten betalen. Toch lekker meegenomen als je net wilt beginnen.

Gebruiksvriendelijkheid

Wij schuiven niet onder stoelen of banken dat wij enorm fan zijn van het user interface van Bitvavo. Zij hebben hier erg goed over nagedacht en het lekker overzichtelijk en clean gehouden. Wat het heel fijn maakt voor de gebruiker.

Bitvavo heeft heel goed een onderscheid gemaakt tussen de gebruiker die gewoon een coin wilt kopen en de gebruiker die wat verder wilt gaan met traden. Voor de beginnende trader kan je gewoon via de normale interface een coin kopen.

De wat geavanceerde gebruiker kan gebruik maken van “Geavanceerd” in het menu. Je krijgt dan veel meer opties dan zomaar een coin kopen. Je kunt nu op basis van limit of market een coin kopen. En je kunt zelf een stop limit instellen.

Ook de app is om je vingers bij af te likken. Werkt allemaal zo smooth en snel. Gewoon hoe een app hoort te zijn, erg goed.

Aanbod crypto coins

Bitvavo heeft niet zo’n groot aanbod als dat van Binance maar alle populaire munten zijn gewoon aanwezig. Als beginner staan 99% van de cryptomunten gewoon op Bitvavo.

Je moet ook niet te druk maken als die ene meme coin niet beschikbaar is op Bitvavo want uiteindelijk zou je daar toch alleen maar geld op verliezen. Van dat soort coins wil je gewoon weg blijven dus kan het maar beter geen eens beschikbaar zijn.

Ja, er zijn andere exchanges die meer coins aanbieden. Maar de vraag is welke coins je dan zou missen. Bitvavo heeft wel de grotere coins waar lekker veel volume op zit.

Mocht je echt specifiek zijn naar een bepaalde coin, dan zou je altijd Binance kunnen proberen. Maar let wel op als je op hele kleine scammy exchanges uitkomt. We horen vaker dan mensen hun geld verliezen dan er rijk mee worden.

Bekijk hier welke coins er allemaal beschikbaar zijn op Bitvavo.

Handelingskosten

Zo goedkoop als bij Binance ga je het niet krijgen bij Bitvavo. Maar na Binance is Bitvavo wel de goedkoopste. Als we kijken naar de Nederlandse crypto exchanges dan is Bitvavo wel de goedkoopste maar dus niet van de wereld.

Het is maar een klein verschil met Binance maar vooral in de lagere volumes is Binance goedkoper. Als je eenmaal echt meer gaat traden dan wordt het verschil wel een stuk kleiner en uiteindelijk is het zelfs evenveel.

Hieronder zie je een overzicht van de handelingskosten die je bij Bitvavo betaalt. Het is wel een momentopnamen dus het altijd goed om zelf nog even te checken of deze tabel up to date is. Je kunt via deze link het zelf bekijken op de Bitvavo website.

Volume (30 dagen) Taker Fee Maker Fee
0 euro 0,25% 0,15%
100.000+ euro 0,20% 0,10%
250.000+ euro 0,18% 0,08%
500.000+ euro 0,12% 0,06%
1.000.000+ euro 0,10% 0,04%
2.500.000+ euro 0,08% 0,02%
5.000.000+ euro 0,06% 0,01%
10.000.000+ euro 0,05% 0,00%
25.000.000+ euro 0,04% -0,01%

Staking

Ja, het is ook mogelijk om gebruik te maken van staking op Bitvavo. Bij Bitvavo werkt het net wat anders dan bij Binance. Bij Bitvavo is het eigenlijk gewoon een setting aanzetten in je account dat je graag gebruik wilt maken van staking.

Bij Bitvavo kan je van staking gebruik maken voor 17 coins. Dat is aanzienlijk minder dan bij Binance maar je bent wel een stuk flexibiler. Zo lang jij de coin in je wallet hebt, de setting staking hebt aanstaan maak jij al gebruik van staking bij Bitvavo.

In tegenstelling tot Binance kan jij wel gewoon traden met de coin. Op het moment dat je geen coins meer in je wallet hebt zitten, dan stopt de staking vanzelf.

Check hier voor welke coins jij staking kunt inzetten bij Bitvavo.

Betaalmethodes

Een van de grootste voordelen ten opzichte van Binance is nu echt de betaalmethodes. Vandaar dat we hier ook een apart hoofdstuk van gemaakt hebben. Voordat jij een besluit neemt tussen Binance vs Bitvavo moet je wel helder hebben dat je dus bij Binance voorlopig niet kunt betalen met iDeal of bankoverschrijving.

Bij Bitvavo kan dat wel en dat zal ook niet verdwijnen. Bitvavo is een Nederlands bedrijf en voldoet gewoon netjes aan alle wet en regelving van Nederland. Daardoor zal dit niet zo snel weggaan.

Je kunt dus makkelijk geld storten op Bitvavo als geld opnemen. Wel zo belangrijk omdat het beide kanten lekker moet werken.

Klantenservice

Omdat Bitvavo een Nederlands bedrijf is, kan je ook de klantenservice gewoon in het Nederlands contacteren. Vinden wij altijd een groot pluspunt. Vaak kom je in het Engels toch niet helemaal lekker uit je woorden en is het gewoon fijn om in je moedertaal te kunnen communiceren.

Daarnaast is er ook nog een uitgebreide FAQ sectie aanwezig waar je vaak al je antwoord op je vraag kunt vinden. Mocht daar het antwoord niet tussen staan, dan kan je gewoon een mail sturen naar support@bitvavo.com.

Helaas is het niet mogelijk om ze te bellen. Als je een email stuurt krijg je vaak dezelfde dag of de dag erna al een antwoord. Natuurlijk afhankelijk van hoe druk het is.

Ervaringen / reviews

Waar onze ervaring met Binance prima is, is het met Bitvavo echt super. Wat een lekkere interface op zowel de website als op de app. Je hebt echt zo wat munten gekocht en verkocht. En dat alles gewoon lekker met iDeal of bankoverschrijving.

Je kunt ook bij Bitvavo, in tegenstelling tot Binance, gewoon simpel geld storten en opnemen. Zonder enige poespas. En dat is wel fijn aangezien het wel jouw eigen geld is.

Als wij opnieuw zouden moeten beginnen om traden te leren en om de eerste bitcoins te kopen dan zouden wij 100% starten op Bitvavo. Werkt gewoon net allemaal wat soepeler en beter.

Geïnteresseerd in onze volledige Bitvavo review? Check dat even het artikel ‘Bitvavo review’.

Onze mening is natuurlijk interessant maar soms kunnen ook ervaringen en reviews van andere mensen helpen je een beter beeld te geven. Hieronder zie je wat meningen die worden gegeven op Trustpilot. Hier heeft Bitvavo geen enkele invloed op en dus allemaal 100% echt. Volgens mij is het sentiment wel positief 😉

Profiteer nu nog van de Bitvavo instap-actie voordat het te laat is. Het betreft een tijdelijke actie en kan elk moment stoppen. Maak via onderstaande knop een GRATIS account aan en claim die welkomstbonus (tot 1.000 euro geen transactiekosten).

account aanmaken is gratis en 100% veilig

Conclusie Binance vs Bitvavo

Wellicht heb je dit al uit het artikel kunnen opmaken maar wij zijn groot fan van het Bitvavo platform. Als je op dit artikel bent uitgekomen dan ben je simpelweg (nog) geen hele ervaren trader en moet je gewoon Bitvavo gebruiken.

Bitvavo heeft 99% van wat beginnende gebruikers nodig hebben. Wees blij dat ze sommige (crap) coins toch niet hebben want daar heb je toch niks aan. Geloof ons maar, daar zou je toch alleen maar geld door verliezen.

Ook als je wat serieuzer wilt traden kan je bij Bitvavo de meer advanced trading view gebruiken. En mocht het dan toch blijken dat je meer wilt, kan je altijd je funds nog sturen naar Binance. Maar dan praten we over maanden/jaren als je een wat meer ervaren trader bent geworden.

Binance heeft gewoon super veel opties waar je alleen maar door in de war zult raken. Toen wij begonnen met traden waren wij gestart met Binance maar toen had het net zoveel functies als Bitvavo. En zelfs wij gebruiken nog geen eens alle functies die bij Binance beschikbaar zijn.

Samengevat: ga voor Bitvavo en dan kan je lekker van start gaan op een veilige en eenvoudige manier in je eigen taal. Wat wil je nog meer. Mocht je nog geen account hebben bij Bitvavo, klik dan op deze link om gebruik te maken van onze partneractie die wij mogen aanbieden zodat je over de eerste 1.000 euro geen transactiekosten hoeft te betalen.

🥇 Bitvavo – Goedkoopste aanbieder in NL en perfect voor beginners

🥈 Binance – Grootste aanbieder van de wereld en goed voor de ervaren traders