Wanneer Bitcoin kopen en wanneer juist verkopen? Een vraag die wij veel krijgen als wij met mensen praten over crypto. Als jij op deze pagina bent gekomen is het ook een vraag die bij jou zal spelen. Je twijfelt of je Bitcoins  wilt kopen en je vraagt je af wanneer je dit het beste kunt doen.

Het is investeren in Bitcoins is en blijft natuurlijk altijd een risico. Doe dit wel echt met geld dat je kunt missen. We willen allemaal Bitcoins kopen op het moment dat de koers laag is en daarna flink gaat stijgen.

Op deze pagina gaan we meer in op waarom je Bitcoins zou moeten kopen, wanneer je bitcoins zou kunnen kopen en wat strategieën die je kunt gebruiken. Als je meer op zoek bent hoe je geld kunt verdienen met crypto dan verwijzen wij je graag naar het artikel ‘Geld verdienen met Crypto‘.

Waarom Bitcoins kopen?

Voordat we je antwoord kunnen geven op de vraag wanneer je Bitcoin zou moeten kopen is het slim om eerst antwoord te geven op de vraag waarom je Bitcoins zou moeten kopen.

Ten eerste; niks moet. Het is je eigen keuze of je Bitcoins wilt kopen. Laten we daar wel even duidelijk in zijn. Wat wij hier schrijven is geen financieel advies.

Ten tweede; laat je niet gek maken door de media en prijs van de koers. Het gaat erom of jij gelooft in de Bitcoin en de technologie (blockchain) erachter.

Misschien is het goed om op deze vraag antwoord te geven vanuit ons perspectief. Wij geloven heilig erin dat de Bitcoin en de blockchain de toekomst is. Alleen dat al is reden genoeg om erin te investeren. En natuurlijk is het dan wel lekker als de koers stijgt en je ook nog eens leuk geld krijgt.

Waar kun je het best Bitcoins kopen?

Dit is een wat makkelijkere vraag voor ons om te beantwoorden. De beste crypto exchange van dit moment in Nederland is met kop en schouders Bitvavo. Bitvavo is in Nederland gevestigd (Amsterdam) en is ook gewoon Nederlands.

Bitvavo voldoet aan alle wet en regelgeving in tegenstelling tot sommige andere crypto exchanges. Het is een veilig en betrouwbare exchange die ook nog eens super makkelijk werkt. Iedereen, maar ook echt iedereen, kan op Bitvavo zelf een Bitcoin kopen.

In het artikel ‘Bitvavo account aanmaken’ kan je stap voor stap lezen hoe je het beste een account kunt aanmaken en hoe jij kunt profiteren van de welkomstbonus zodat je geen transactiekosten betaald over de eerste 1.000 euro. Toch lekker meegenomen!

Profiteer nu nog van deze instap-actie voordat het te laat is. Het betreft een tijdelijke actie en kan elk moment stoppen. Maak via onderstaande knop een GRATIS account aan en claim die welkomstbonus.

account aanmaken is gratis en 100% veilig

Wanneer is het juiste moment om te kopen?

De meest gestelde vraag die wij krijgen van mensen die nieuw zijn in de crypto wereld is by far:

Op welke prijs zal ik de Bitcoin kopen?

Het goed timen van de markt is bijna onmogelijk. Je zult het altijd goedkoper kunnen kopen en voor een hogere prijs kunnen verkopen.

Het beste wat je kunt doen is lange termijn denken. Dan hebben we het niet over 6 maanden tot 1 jaar. Maar dan hebben we het over 5 tot 10 jaar. Je moet niet elke dag naar de chart kijken en proberen de dip te kopen en de top te verkopen.

Dit soort tweets zal je wel vaker gaan tegenkomen de komende maanden/jaren:

Helaas zijn mensen heel erg bezig met het idee dat ze de dip moeten kopen. Maar de vraag is natuurlijk of de dip ooit gaat komen. En wat is precies de dip? Niemand weet hoe de prijs gaat zijn over 1 maand, 1 jaar of over 10 jaar.

Toen de Bitcoin was gezakt van 20.000 dollar naar 3.000 dollar wilde niemand de Bitcoin kopen. Allemaal bang dat deze nooit meer zou stijgen. Pas als die hard gestegen is en dan weer 10.000 dollar zakt denken ze dat het de dip is. Maar is dat dan wel echt de dip?

Hopelijk begrijp je ons punt. Focus je niet teveel op ‘buying the dip’ maar trek je eigen strategie. Of volg de juiste mensen met de juiste visie als je zelf er te weinig kennis van hebt,

Dollar-Cost-Averaging strategie gebruiken

Zoals hierboven gezegd is het gewoon bijna onmogelijk om constant goed de markt te timen. Het zal je ook zenuwachtig maken; “moet ik nu kopen? Moet ik nu HODLEN? Moet ik juist verkopen?”. Geloof ons, dit is niet wat je wilt. Het maakt je echt ongelukkig.

Een strategie waar we zelf van zijn is het Dollar-Cost-Averaging principe. Oftewel je gaat je koop momenten verspreiden maar elke keer koop je op het zelfde moment.

Stel je voor je wilt 10.000 euro investeren. Dan kan je ervoor kiezen om 1x direct Bitcoins te kopen op een prijs van 40.000 dollar.

Je kunt ook besluiten om deze 10.000 euro op te knippen in 100 x 100 euro en dan koop  je de komende 100 weken op dezelfde dag en dezelfde tijd een stukje Bitcoin. Je zult op deze manier altijd een keer laag kopen en een keer hoog kopen. Je koopt dus eigenlijk het gemiddelde.

Deze manier van kopen zorgt voor risico spreiding en dat je dus minder naar de prijs kijkt. Het is dan veel meer een focus op de lange termijn en hoeft niet gelijk in paniek te raken als de prijs zakt. Je koopt dan weer immers een stukje Bitcoin.

Next level gaan?

De dollar cost averaging strategie is absoluut een goede strategie en vooral als je een beginner bent. Als je net begint kan je onmogelijk al charts lezen en besluiten wanneer je bitcoins moet kopen. Om charts goed te kunnen lezen dien je uren/dagen tijd te investeren aan het lezen van boeken en kijken van video’s.

Wij hadden ook geen idee toen we net begonnen met crypto. Wij deden maar wat eigenlijk. Wij volgde een beetje wat mensen op Twitter riepen. En dan heb je ook nog van die Telegram groepen waar ze soms een coin callen (dus zeggen dat je die moet kopen) maar vaak zonder succes (en met verlies).

Het lijkt een ingewikkelde wereld en je doet maar wat. Als je meer en meer gaat verdiepen dan ga je dingen begrijpen. Ga je relaties leggen in charts en ook tussen coins onderling.

Toen wij de cursus ‘Crypto Masterclass’ hadden gevolgd toen pas waren wij zelfverzekerd genoeg om zelf aankopen te doen op basis van charts. Wij gingen ineens zelf crypto pareltjes ontdekken en zelfs onze vrienden adviseren wat ze moesten kopen.

Kan je veel van deze informatie ook op YouTube vinden? Vast wel. Gaat dat je ook 3x zoveel tijd kosten? Zeker weten. Het is een simpele afweging hoeveel geld iets kost en wat het je oplevert. Een afweging die jij alleen kunt maken.

Als wij het helemaal over zouden mogen doen zouden wij direct deze cursus aanschaffen en had ons veel tijd, frustratie en geld gescheeld.