Heb je een website van een paar weken / maanden uit en is deze ineens verdwenen uit de Google zoekresultaten? De kans is dan heel aannemelijk dat je website is terecht gekomen in de zogeheten “ Google Sandbox”.

De Google Sandbox is eigenlijk een (test) proces van Google om nieuwe websites zichzelf eerst te bewijzen voordat deze worden opgenomen in de zoekresultaten. De website moet dus relevant kunnen zijn zonder in de zoekresultaten van Google te staan.

Ten eerste willen we vermelden dat Google zelf het bestaan van de Google Sandbox altijd heeft ontkend. Maar eigenlijk zijn alle SEO specialisten het wel met elkaar eens dat dit wel degelijk bestaat. Persoonlijk heb ik het ook wel meerdere malen meegemaakt, sterker nog; op het moment van typen is dit me weer overkomen.

Een paar maanden geleden ben ik de website iphonec.nl begonnen voor de nieuwe iPhone 5C. Ik vind het altijd leuk om nog dagelijks bezig te zijn met SEO en zie dit dan ook meer als een hobby dan echt werk. Met mijn website ging het eigenlijk erg goed, tot vorige week stond ik afwisselend op plek 4 en 5 met de hoop om de komende tijd nog meer stijgen. Maar een paar dagen gebeurde het… mijn website was ineens compleet verdwenen uit Google!

Het fenomeen Google Sandbox gebeurt veel omtrent nieuwe websites die redelijk goed scoren op hele populaire zoekwoorden. De Google Sandbox heeft niks te maken met een Google Penalty of wat voor andere soort strafmaatregelen. De (nieuwe) website gaat nu eigenlijk een soort van proef/testperiode in. Het is eigenlijk zaak om gewoon door te gaan waarmee je bezig was; blijf schrijven van content en blijf linkbuilden.

De SEO specialisten zijn van mening dat de Google Sandbox is gemaakt om de wat oudere websites meer voorrang te geven. En eerlijk gezegd is het ook niet zo’n gekke gedachten; als je een auto moet kopen bij een gerenommeerde dealer of een dealer zonder enige reputatie dan is de keuze snel gemaakt. Daarnaast werd er vroeger veel misbruik gemaakt door heel snel heel veel websites te maken en hierdoor een stroom van bezoekers uit Google opleverde. Dit heeft Google dus proberen te voorkomen met de Google Sandbox.

Google Sanbox test

Bevindt je website zich in de Google Sandbox of heeft deze een Google Ban gehad? Je kunt dit zelf even eenvoudig gaan testen. Ga naar Google.nl en voer een zoekopdracht uit naar je eigen website (www.website.nl) en als je dan geen enkele pagina te zien krijgt dat is de kans groot dat je een Google Ban hebt gehad. Als je website wel gewoon verschijnt dan is de kans groot dat je in de Google Sandbox zit.

Een andere test die je even zou kunnen doen is op een combinatie van zoekwoorden kijken of je website gevonden word (of subpagina). Op deze manier heb ik achterhaald dat mijn website (iphonec.nl) in de Google Sandbox staat. Mijn subpagina’s kan ik namelijk wel terugvinden in Google maar de homepage eigenlijk niet.

Het blijft natuurlijk altijd wel een beetje speculeren of je echt in de Google Sandbox terecht bent gekomen of dat je wellicht een andere strafmaatregel hebt gehad. Als je website in ieder geval nog wel kunt vinden in Google dan kan je wel het beste blijven doorgaan waarmee je bezig was (content schrijven en linkbuilden).

Nogmaals, blijf doorgaan waarmee je bezig was en blijf vooral geduldig (probeer niet te gaan forceren). Dit is nou eenmaal een proces waardoor je heen moet gaan.

Succes!