Veel bezoekers van websiteacademie.nl hebben een business gebaseerd op een blog. Door middel van content marketing en het tonen van hun specialisme overtuigen zij bezoekers om met hun in zee te gaan.

Maar welke pagina’s zorgen nu voor het overgrote deel van de bezoekers ? Welke andere websites verwijzen nu naar je toe? Zijn je gebruikers ook veel actief op de smartphone en tablets? Dit soort zaken moet je absoluut weten om je business verder te optimaliseren.

Wat is er nu beter om dit in een overzicht te hebben oftewel een dashboard. Google Analytics stelt je in staat om zelf een dashboard te maken zodat je in 1 overzicht beschikt over alle relevante data. Wij hebben een Google Analytics Blog Dashboard gemaakt en deze kan je gratis downloaden.

Welke inzichten kan je verwachten van het dashboard?

Widget 1 – How did people find your blog?
Deze widget geeft je inzicht in de bronnen die voor traffic naar je website hebben gezorgd.

Widget 2 – Which kind people link to you?
Deze widget geeft je inzicht in welke andere websites je benoemen en een link naar je website hebben opgenomen die voor bezoekers zorgen.

Widget 3 – How many people are reading your posts?
Erg recht toe recht aan, maar zeker niet onbelangrijk. Hoeveel mensen nemen de moeite om je artikelen te lezen.

Widget 4 – Which posts are most popular?
Gebruik deze widget om te bepalen welke artikelen populair zijn onder je lezers. Kan je deze artikelen verder optimaliseren? Bekijk de rankings van deze artikelen in Google.

Widget 5 – Which search terms are used to find you?
Ondanks Google dit grotendeels heeft dicht geschroefd kan deze widget je toch nog wel inzicht geven in zoekwoorden. Het geeft je een idee van wat zoekwoorden.

Widget 6 – Where do your readers live?
Waar wonen/werken je bezoekers? Wellicht kan je hier op inspelen als blijkt dat je veel bezoekers krijgt uit een bepaald land.

Widget 7 – Is your audience mobile?
Hoeveel van de bezoekers gebruiken de desktop, smartphone en tablet. Is je website wel helemaal bestemd om te gebruiken met de smartphone en/of tablet?

Widget 8 – How much can your visitors see?
Welke screen resolutions gebruiken je bezoekers? Een super hoge bouncerate van een bepaalde screen resolution, wellicht dan even checken of je website wel goed is geoptimaliseerd voor die resolutie.

Hou er rekening mee dat dit dashboard geen conversies meet. Het is een leuke start voor bloggers om wat inzicht te krijgen in data maar dit verteld niet het hele plaatje. Later zullen we een meer advance dashboard publiceren. Klik op onderstaande knop om het Google Analytics blog dashboard gratis te downloaden (zorg wel dat je bent ingelogd op Google analytics).

Aangezien wij dit gratis weggeven zouden wij het erg leuk vinden als je een tweet, like of reactie geeft! : – )

Succes!