Mijn gratis ebook “Wegwijs in WordPress” is een stap voor stap handleiding van installatie tot optimalisatie van WordPress. Als feedback kreeg ik de vraag hoe je nu precies een WordPress theme kunt aanpassen en welke bestanden daar betrekking op hebben.

Ik ben bewust hier niet verder op ingegaan in mijn ebook omdat dit nogal een technisch verhaal is. Het is dan ook aangeraden om dit alleen aan te passen als je bekend bent met programmeren. Vergeet daarnaast ook niet om een back-up te maken van de bestanden die je eventueel gaat aanpassen.

Aangezien elke WordPress theme weer anders is (en daarmee ook de opzet van de programmeer code), zullen we niet heel uitgebreid ingaan op de code zelf. Zoals eerder in het artikel aangegeven zal je een mate van kennis niveau moeten hebben om de programmeer code te kunnen lezen en aan te passen. Als we de belangrijkste bestanden van een WordPress theme benoemen dan zou je in staat moeten zijn om de broodnodige aanpassingen te maken.

Om een WordPress theme aan te passen heb je een FTP programma nodig (bijv. FileZilla, zie voor meer informatie mijn ebook) en een programma om de bestanden mee te openen en aan te passen (bijv. Dreamweaver).

WordPress theme bestanden bewerken

Als je een FTP connectie naar je website hebt aangelegd en in de root van je website staat, ga dan naar: /wp-content/themes/THEME-NAAM/. In deze folder zal je alle WordPress theme bestanden vinden die belangrijk zijn als je aanpassingen wilt maken.

Opmaak van website (layout)
Een van de belangrijkste bestanden van je website is de stylesheet. Dit bestand zorgt eigenlijk voor alle layout van de website. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld lettertype, kleuren, posities van content en ga zo maar door. Bijna elk bestand zal in direct verband staan met de stylesheet, wat betekent dat veel aanpassingen in andere bestanden garant staan voor aanpassingen in de stylesheet.

Homepage
Het index.php bestand stelt de homepage van je website voor. In dit bestand kunnen aanpassingen gemaakt worden aan de ‘voorkant’ van de blogberichten. Denk hierbij aan de titel, inleiding, plaatje en andere details van het blogbericht.

Blog bericht pagina
Met het Single.php bestand kan je de blog bericht pagina aanpassen. Ik bedoel dan de pagina als je op de homepage bent en je klikt op een van de “Lees verder” knoppen. Je zou, indien niet aanwezig, bijvoorbeeld een auteur blok onder het artikel kunnen zetten.

Pagina
Naast het schrijven van berichten kan je ook pagina’s aanmaken. Denk hierbij aan een contact pagina. Met het Page.php bestand kan je de opzet van deze pagina’s aanpassen naar wens.

Header
In het Header.php bestand kan je informatie vinden zoals de meta title en description. Nu zou ik dit niet hard aanpassen in dit bestand maar oplossen met de plugin van Yoast. Daarnaast staan hier meestal ook verwijzingen in naar het logo, stylesheet en javascripts die nodig zijn om de website goed te laten draaien. De header zal bij elke pagina van je website ook worden aangeroepen.

Footer
In het Footer.php bestand kan je informatie vinden met betrekking tot ‘designed by’ en ‘powered by’ van gratis WordPress themes. Ik zou je willen adviseren om dit gewoon te laten staan omdat je gratis gebruik mag maken van de theme. Anders zou je er over na moeten denken om een betaalde WordPress theme te nemen. De footter zal bij elke pagina van je website ook worden aangeroepen.

Zoeken
Mocht je aanpassingen willen maken in het zoeken op je website dan moet je het bestand search.php hebben. Dit heeft vooral op betrekking tot de zoekresultaten pagina.

Oudere blogberichten
Oudere blogberichten worden apart getoond met het Archive.php bestand. Mocht je dus aanpassingen maken aan het tonen van blogberichten, dan zou je dit bestand ook nog even moeten nalopen.

Dit zijn wel de belangrijkste bestanden waar je weg in moet kunnen vinden om de gewenste aanpassingen te maken aan de WordPress theme. Als je weet waar elk bestand voor dient is het makkelijker om de wijzigingen door te voeren en hopelijk vergeet je dan niks. In andere artikelen zal ik dieper ingaan op aanpassingen.

Succes!