De laatste tijd stoppen veel Facebook like knoppen met werken door interne wijzigingen bij Facebook zelf. Veel websites die gebruiken maken van HTML5 of XFBML om content te delen zien in plaats van een Facebook teller met hoe vaak de pagina al gedeeld is nu een “error” tekst bericht staan.

Wanneer je op deze “error” link klikt krijg je een klein scherm te zien met de boodschap “The href URL must be absolute”. Het rare is dat je zelf niks gewijzigd hoeft te hebben aan je website maar toch deze foutmelding krijgt. Hoe kan je dit nu oplossen?

Laten we even kijken hoe de foutmelding er precies uitziet zodat je zeker weet dat je het met hetzelfde te maken hebt.

Slick Social Buttons error “The href URL must be absolute”

Mijn website maakt gebruik van de plugin Slick Social Buttons om mijn website te delen via social media. Tot mijn verbazing had ik ook ineens te maken met de foutmelding. Aangezien ik het heb weten op te lossen deel ik graag mijn oplossing met jullie. Deze oplossing kan je alleen doen in de bronbestanden van je website. Mocht je hier geen verstand van hebben, vraag het aan een expert!

1) Open het PHP bestand wp-content\plugins\slick-social-share-buttons\inc\dcwp_social.php

2) Op regel 110 vervang je de regel $elink = urlencode($link); door $elink = ($link);

3) De error boodschap zou nu opgelost moeten zijn

Facebook “The href URL must be absolute” andere mogelijke oplossingen

Bij mijn zoektocht naar de oplossing kwam ik ook nog twee andere oplossingen tegen. Nu was dit bij mij niet de oplossing maar wellicht voor jou wel.

Zoek naar echo urlencode(get_permalink()); in je bronbestanden en vervang dit door echo get_permalink();

Mocht je in de code van je website (vooral als je geen gebruik maakt van WordPress) een harde verwijzing hebben naar je Facebook pagina dan zou het zo kunnen zijn dat de URL niet volledig is.

<div class=”fb-like” data-font=”arial” data-href=”www.facebook.com/websiteacademie ” data-layout=”button_count” data-send=”false” data-show-faces=”false” data-width=”110″></div>

Zou moeten zijn…

<div class=”fb-like” data-font=”arial” data-href=”http://www.facebook.com/websiteacademie” data-layout=”button_count” data-send=”false” data-show-faces=”false” data-width=”110″></div>

Is het gelukt om het probleem met een van bovenstaande opties op te lossen? Welke oplossing heeft dan voor jou gewerkt? Mocht je het op een andere manier opgelost hebben, deel dit dan ajb even hieronder met ons. Ik zou het leuk vinden als je aangeeft of en welke van bovenstaande opties je probleem heeft verholpen.

Succes!