Als je in de supermarkt loopt en je hoort mensen weer over crypto praten dan weet je dat het weer zover is; crypto is weer hot! Wij krijgen veel vragen binnen mail en van vrienden over: Wat is de nu de beste crypto exchange van Nederland?

En weet je wat, daar gaan wij in dit artikel een antwoord op geven. Er zijn namelijk wel flink aantal exchanges en daar zit ook echt veel meuk tussen. Als jij je geld bij de verkeerde crypto exchange gaat investeren dan kan je zomaar je geld kwijt zijn. Geen grap, hebben we echt al genoeg gehoord van mensen.

In dit artkel gaan we de volgende beste crypto exchanges van Nederland bespreken:

🥇 1. Bitvavo

🥈 2. Binance

🥉 3. LiteBit

Wat is een crypto exchange?

Voordat we gaan bespreken wat precies een crypto exchange is, is het goed om te weten dat er meerdere manieren zijn om crypto coins te kopen. In grote lijnen zijn er 3 mogelijkheden:

 1. Crypto kopen op een crypto exchange
 2. Crypto kopen bij een wisselkantoor
 3. Crypto kopen direct bij een andere gebruiker

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; optie 2 en 3 wil je vermijden. Gewoon niet doen. Of je betaalt teveel (optie 2) of je zal worden opgelicht (bij optie 3 is de kans groot, vooral als je de persoon niet helemaal goed kent).

Je crypto kopen bij een crypto exchange is wel de optie die net wat meer tijd in beslag neemt voordat jij je eerste crypto hebt gekocht. Maar dit alles heeft juist te maken met je eigen veiligheid.

Je dient een verificatie proces te doorlopen bij een betrouwbare exchange. Als dit niet gevraagd wordt bij een exchange, dan kan je er ook vanuit gaan dat dit scam is.

Maar wat is nu precies een crypto exchange? Een crypto exchange is eigenlijk een soort van beurs of markt. Er worden verschillende crypto coins (in dit geval dus) aangeboden die jij kunt verhandelen. Jij kunt je euro verhandelen voor een bitcoin of alt coin. Maar je kunt ook je ene alt coin weer verhandelen voor een bitcoin.

Waar moet de beste crypto exchange in Nederland aan voldoen?

Als we kijken naar de beste crypto exchange van Nederland dan zijn er wel wat facetten waaraan deze moet voldoen. In ieder geval parameters waar wij kritisch naar kijken om jou het beste advies te geven.

Veel van deze informatie die wij delen zijn ook terug te vinden op de websites van de exchanges zelf. Daarnaast delen wij ook onze ervaring (smaak kwestie) met de crypto exchange en hoe wij deze vinden werken.

Iedereen zal zijn eigen voorkeur hebben natuurlijk. De een betaalt liever zo min mogelijk per transactie, de ander wil vooral dat die zo veilig mogelijk is en de ander wil juist een zo breed mogelijk aanbod in coins.

Wat zijn aspecten waar wij naar gekeken hebben:

 • Aanbod van coins
 • Transactiekosten / Trading fee
 • Veiligheid en betrouwbaarheid
 • Betalingsmethodes
 • Klantenservice
 • Gebruikersvriendelijkheid
 • Website en app

In grote lijnen kijken we naar deze aspecten. Er zullen er vast nog meer zijn maar wij denken dat meeste mensen hier wel benieuwd naar zijn.

Doe wel echt zelf eerst ook onderzoek naar de exchange waar jij je geld gaat beleggen. Er zijn heel veel ‘nep’ exchanges in omloop. Ga dus niet in zee bij de eerste beste crypto exchange die je via Facebook tegenkomt. Let ajb echt goed op, want anders kan je zomaar je geld kwijt zijn. Je zult niet de eerste zijn en ook niet de laatste.

1. Bitvavo

Bitvavo is een van origine een Nederlands bedrijf en is gevestigd in Amsterdam. Het platform van Bitvavo is gelanceerd in het jaar 2018 en is zowel in Nederland als in 27 andere landen actief. Een makkelijk te gebruiken platform, transparantie en lage fees zijn waar waardes waar Bitvavo zich op richt.

 • Land van origine: Nederland

 • Aanbod coins: +/- 150

 • iDeal betaling mogelijk: Ja

 • Bankoverschrijving mogelijk: Ja

 • Creditcard betaling mogelijk: Ja

 • Officiële website: bitvavo.nl

 • App: Ja

 • Transactiekosten: 0,03% tot 0,25%

Wij schuiven niet onder stoelen of banken dat wij zelf erg fan zijn van Bitvavo. En dit is eigenlijk het geval sinds een paar maanden. Sinds het gezeur omtrent Binance en de toezichthouders in Nederland. Binance heeft toen de betaalmethodes iDeal en bankoverschrijving opgeschort.

Sindsdien is het gewoon een stuk lastiger (vooral voor mensen die net beginnen met crypto) om je geld te krijgen op de exchange en om je geld er weer vanaf te halen. Bij Bitvavo werkt dit gewoon allemaal soepel. Eenvoudig je geld storten maar ook weer afhalen. Dat wil je toch.

Gebruiksvriendelijkheid

Grootste pluspunt van Bitvavo is hoe ze het platform op zowel de webversie als in de app hebben ingevuld. Het werkt lekker makkelijk, snel en je kunt er goed je weg in vinden. Echt alle credits aan de user experience afdeling.

Het mooie is dat je bij Bitvavo een soort van makkelijk trader view hebt maar ook van de meer geavanceerde gebruik kunt maken. Dus zowel een beginner als een expert kan hier zijn ei kwijt.

Aanbod coins

Bitvavo is populaider en populaider aan het worden en vaak zie je dit ook terug in het aanbod van de coins. Heel lang had Bitvavo maar rond de 50 coins op hun crypto exchange beschikbaar maar nu zijn dat al 150.

Als je kijkt naar het aanbod van Binance en dat vergelijkt met Bitvavo dan lijkt het echt weinig. Maar als beginner staan hier echt wel 95% van de coins op die je wilt traden. Staat de coin er niet bij? Denk er dan uberhaupt goed overna of je die wel wilt traden…

Blijf uit de buurt van de meme coins en weet ik veel wat voor coins je allemaal hebt. Die koop je ook vaak op shady crypto exchanges en dat wil je gewoon niet. Bij Bitvavo zal je de grootste coins vinden waar veel volume op zit. Veel volume betekent ook dat je dus wel je coin kunt verkopen als je dat wilt.

Kosten

Bitvavo heeft een zeer transparante kosten overzicht gemaakt. Deze kan je hieronder in de tabel vinden. Deze zijn niet zo laag als die bij Binance maar vooral als je wat meer volume gaat traden komen deze wel in de buurt.

Als je de tradingsfees vergelijkt met andere crypto exchanges naast Binance dan is Bitvavo zeer concurrerend. Veel crypto exchanges zitten juist meer rond de 2%. Dus als je dat vergelijkt met de 0,25% (waar je bij Bitvavo mee start) dan zit je bij Bitvavo zeker ook goed.

Volume (30 dagen) Taker Fee Maker Fee
0 euro 0,25% 0,15%
100.000+ euro 0,20% 0,10%
250.000+ euro 0,18% 0,08%
500.000+ euro 0,12% 0,06%
1.000.000+ euro 0,10% 0,04%
2.500.000+ euro 0,08% 0,02%
5.000.000+ euro 0,06% 0,01%
10.000.000+ euro 0,05% 0,00%
25.000.000+ euro 0,04% -0,01%

Kortingsactie

Bij Bitvavo loopt er op dit moment een kortingsactie dat je over de eerste 1.000 euro geen transactiekosten hoeft te betalen. Dit is een tijdelijke actie en kan elk moment offline worden gehaald.

Als je slim bent claim je deze kortingsactie alvast door een gratis account aan te maken via deze speciale link. Dan heb je alvast een account met deze korting eraan vast. Scheelt toch weer! En mocht je toch liever een account op Binance willen, dan heb je ook een account bij Bitvavo nodig om funds te sturen van Bitvavo naar Binance.

Onze beoordeling

Naar onze mening is Bitvavo de beste crypto exchange van Nederland. Zowel de beginner als de ervaren trader kan met deze crypto exchange uit de voeten.

De echte day trader zal liever Binance gebruiken en wij denken dat die dan ook beter past. Maar als we kijken naar het geheel is Bitvavo in Nederland Binance wel voorbij gegaan. Vooral door het feit dat je eenvoudig je geld kunt storten en kunt opnemen via iDeal en bankoverschrijving.

Laten we eerlijk zijn: we denken allemaal dat we ervaren traders zijn maar ik denk dat pakweg 5% van alle traders echte day traders zijn. Die 95% van de traders kunnen dus prima van Bitvavo gebruik maken en zullen hoofdzakelijk ook alleen die 150 coins traden.

Zowel de app als de website werken echt heel fijn. Geen poespas en je weet er direct goed de weg te vinden. Mocht je er niet uitkomen kan je gewoon in het Nederlands contact opnemen met de klantenservice wat ook fijn is.

2. Binance

De grootste en populairste crypto exchange in de wereld is nu eenmaal Binance. Dit oorspronkelijke platform was eerst gevestigd in China maar is inmiddels verhuist naar de Kaaiman eilanden. Binance is vooral populair over de hele wereld door de extreem lage fees, het grote aanbod van coins en de vele opties die ze aanbieden.

 • Land van origine: China

 • Aanbod coins: +/- 300

 • iDeal betaling mogelijk: Nee (tijdelijk opgeschort)

 • Bankoverschrijving mogelijk: Nee (tijdelijk opgeschort)

 • Creditcard betaling mogelijk: Ja

 • Officiële website: binance.com

 • App: Ja

 • Transactiekosten: 0,02% tot 0,1%

Binance was het platform waar wij op begonnen met traden. Toentertijd (in het jaar 2017) was er geen twijfel over mogelijk dat je moest traden via Binance. Binance werkte toen nog wel wat simpeler dan nu en je had wat minder opties. Voor de beginner toen erg fijn.

Maar je merkt dat langzamerhand Binance het platform is geworden voor de echt die-hard traders. De traders die dag en nacht bezig zijn om technische analyses te maken en inspelen op een marktbeweging. Daarnaast heeft Binance zoveel extra opties dat het voor de ervaren trader dit de place to be is.

Wij zijn een beetje afgehaakt wat we hierboven bij Bitvavo al hebben uitgelegd. Aangezien Binance niet aan alle wet en regelgeving voldoet van Nederland hebben zij bepaalde betaalmethodes (iDeal en bankoverschrijving) uitgezet.

Voor de wat ervaren trader maakt dit weinig uit natuurlijk, die verstuurt simpel zijn coins wel van een ander platform naar Binance. Maar wat nu als dat andere platform net zo lekker werkt, al dan niet beter is voor de beginner? Kan je dus beter Bitvavo gebruiken.

Gebruiksvriendelijkheid

Veel mensen ervaren Binance nu een beetje als “in your face” als je het platform opent. Heel veel getallen, grafieken, kleurtjes en opties komen je kant op. Daarnaast beweegt het allemaal ook nog waardoor je soms even door de bomen het bos niet meer ziet.

Als je er eenmaal aan gewend bent dan valt het allemaal wel mee. Maar wij denken wel dat Binance echt voor de ervaren trader is. Als beginner ga je echt verdwaald raken en kan het je juist ontmoedigen om een aankoop of verkoop te doen. En dat moet niet het doel zijn van een platform.

Aanbod coins

Simpel; Binance biedt de meeste coin aan van alle 3 de crypto exchanges. Binance is een populaire exchange en dat is ook de reden dat veel eigenaren van de coins juist Binance geld betalen om op dat platform aangeboden te worden.

Op Binance zit een gigantisch volume dus dat je coin dan wel getrade zal worden is een feit. Volgens mij staan nu er nu meer dan 300 coins op Binance.

Wij traden de coin zelf niet als de coin niet beschikbaar is op Binance. Er zijn zoveel slechte coins (die tegen oplichting aanzitten) en je zult deze bijna niet vinden op zulke grote exchanges.

Via deze link krijg je een volledig overzicht van welke coins allemaal te traden zijn op Binance.

Kosten

De laagste trading fees ga je vinden bij Binance. Door het gigantische volume dat ze draaien kunnen ze een extreem gunstige trading fee aanbieden aan hun gebruikers. Super interessant voor als je als trader elke dag aan het kopen en verkopen bent.

Als je bij Binance zorgt dat je wat BNB in je wallet hebt staan dan ga je trouwens nog minder betalen omdat je dat dan als trading fee kunt gebruiken. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de trading fees (dit is als je geen BNB in je wallet hebt).

Mocht je dus wel BNB in je wallet hebben staan, dan ga je dus nog minder betalen dan in onderstaand overzicht.

Volume (30 dagen) Taker Fee Maker Fee
< 50 BTC 0,1% 0,1%
=> 50 BTC 0,1% 0,09%
=> 500 BTC 0,1% 0,08%
=> 1.500 BTC 0,1% 0,07%
=> 4.500 BTC 0,09% 0,07%
=> 10.000 BTC 0,08% 0,06%
=> 20.000 BTC 0,07% 0,05%
=> 40.000 BTC 0,06% 0,04%
=> 80.000 BTC 0,05% 0,03%
=> 150.000 BTC 0,04% 0,02%

Kortingsactie

Bij Binance loopt er op dit moment een iets andere actie dan bij Bitvavo. Wij mogen onze bezoekers een 5% extra korting aanbieden op de transactiekosten.

Binance heeft al de laagste transactiekosten maar met onze extra 5% korting zijn ze wel extreem laag. Je kunt een gratis account aanmaken via onze partner link en dan claim je dit korting. Als je gewoon zelf naar de website gaat zal je niet deze korting krijgen.

Onze beoordeling

Had ons deze vraag 1 jaar geleden gesteld en dan hadden wij zeker Binance geantwoord. Sterker nog wellicht hadden we dat 6 maanden geleden ook nog wel gezegd. De druppel voor ons om Binance te degraderen naar de tweede plek is toch we het opschorten van de betaalmethodens.

Sinds Juli-21 is het bij Binance dus niet meer mogelijk om met iDeal en bankoverschrijving te betalen en om eenvoudig je geld over te schrijven naar je bankrekening. Dat is toch wel een ding vinden wij, de ervaren trader weet wel een omweg maar de beginner kan zomaar in paniek raken.

Als dit een artikel zou zijn voor de beste crypto exchange voor de ervaren trader dan zouden wij Binance nog wel op 1 hebben gezet. Maar als we kijken naar het grotere plaatje dan staat Binance voor ons op een terechte tweede plaats.

3. LiteBit

Litebit is een van origine een Nederlands bedrijf en is gevestigd in Rotterdam. Litebit is gestart in 2017 en is heeft zowel gebruikers in Nederland als in Europa. In het jaar 2019 en het jaar 2020 hebben zij de award gewonnen voor Beste Broker.

 • Land van origine: Nederland

 • Aanbod coins: +/- 50

 • iDeal betaling mogelijk: Ja

 • Bankoverschrijving mogelijk: Ja

 • Creditcard betaling mogelijk: Ja

 • Officiële website: litebit.eu

 • App: Ja

 • Transactiekosten: +/- 2%

Op coinmarketcap kan je kijken naar de wereldwijde ranking van crypto exchanges op basis van volume. Oftewel hoe meer volume er gehandeld wordt binnen 24 uur, des te hoger je op deze exchange lijst staat. Volume zegt natuurlijk alles hoe groot de exchange is.

Binance staat op 1, dat hebben we ook hierboven al aangegeven, met een volume van 26 biljoen per 24 uur. Maar om je een idee te geven waar LiteBit staat ten opzichte van Binance en Bitvavo is het wel handig om dit te weten. Dan begrijp je ook waarom wij LiteBit op de 3e plek hebben gezet.

Bitvavo staat op plek 47. Nu lijkt dat heel laag maar vergeet niet dat het ‘maar’ een Nederlandse crypto exchange is. Bitvavo heeft een volume van 325 miljoen per 24 uur. Litebit staat op plek 250 met maar een volume van 3.9 miljoen.

Een stuk minder volume dus en dat zegt ook wat over de populariteit van de exchange zelf. Wil je de volledige beste crypto exchange lijst bekijken op coinmarketcap, dat kan via deze link.

Gebruiksvriendelijkheid

Op LiteBit kan je in tegenstelling tot Binance gewoon gemakkelijk crypto kopen en verkopen met de populaire betaalmethodes die wij Nederlanders gewend zijn. Vanuit dat perspectief is het heel gebruikersvriendelijk.

Daarnaast werken de website en app heel fijn en is overzichtelijk. Je kunt nu op een veilig en betrouwbare manier hier crypto kopen, claimen ze. Wel is er al 3x een succesvolle hack poging geweest, dus hou hier rekening mee.

Aanbod coins

Als je kijkt naar hoeveel coins er tegenwoordig beschikbaar zijn en hoeveel coins LiteBit aanbiedt dan vinden wij dat persoonlijk net iets wat aan de lage kant. Waar Bitvavo er 150 heeft, Binance 300, heeft LiteBit er maar rond de 50 op hun crypto exchange beschikbaar.

Kan mij voorstellen dat je als gebruiker 50 aan de lage kant vindt. Je wilt net wat meer keuze hebben en soms meegaan met net die ene coin die een mooie buy kans heeft. Als die dan net niet op LiteBit staat dan moet je dus eigenlijk bij nog een andere crypto exchange een account aanmaken.

Als je er voor de lange termijn in wilt stappen en je hebt gewoon een paar coins in je gedachten waar je in wilt investeren en die staan op LiteBit, dan is het natuurlijk dikke prima om gewoon LiteBit hiervoor te gebruiken.

Kosten

Waar Bitvavo en Binance met een staffel systeem werken is dat bij LiteBit niet het geval. Je zult altijd rond de 2% betalen hoeveel volume je ook handelt. Persoonlijk vinden wij 2% wel erg aan de hoge kant als je dat vergelijkt met Bitvavo en Binance.

Laten we dit even aan de hand van een voorbeeld laten zien. Stel je voor dat je graag 1.000 euro wilt investeren in Crypto. Oftewel je wilt voor 1.000 euro bijvoorbeeld Bitcoin kopen. Dan ziet dat er dus als volgt uit:

 • Bij LiteBit betaal je een fee van 2%, dus bij een investering van 1.000 euro betaal je 20 euro.
 • Bij Bitvavo betaal je een fee van 0,25%, dus bij een investering van 1.000 euro betaal je 2,50 euro.
 • Bij Binance betaal je een fee van 0,1%, dus bij een investering van 1.000 euro betaal je 1 euro.

Bij LiteBit betaal je dus wel echt significant meer. Waar bij Bitvavo en Binance het verschil minimaal is.

Kortingsactie

Op dit moment loopt er naar ons idee geen echte kortingsactie bij LiteBit. Je kunt wel een gratis account aanmaken maar wij zijn verder niet op de hoogte of je nog ergens extra korting krijgt.

Onze beoordeling

Om eerlijk te zijn weten wij het niet zo goed met LiteBit. Het is ook wellicht wel meer een broker dan echt een exchange en vandaar de wat hogere fees. Maar de fees zijn gewoon echt wel aan de flinke kant als je naar Bitvavo en Binance kijkt.

Persoonlijk zouden wij dan ook niet voor LiteBit kiezen maar echt eerder voor Bitvavo. Bitvavo en LiteBit hebben best veel overeenkomsten maar eigenlijk scoort Bitvavo in alles beter.

Denk dus goed over na als je voor LiteBit wilt gaan in plaats van Bitvavo wat je beweegredenen zijn. Want wij kunnen er eerlijk gezegd weinig vinden.

Conclusie: Beste Crypto Exchange van Nederland

Als je heel dit artikel gelezen hebt dan is het wel duidelijk dat vooral Bitvavo en Binance erom doen eigenlijk. LiteBit scoort eigenlijk op alle vlakken slechter dan de nummer 1 en nummer 2 exchange in onze lijst. Laten we ons daarom ook in de conclusie dan ook focussen op Bitvavo en Binance.

Bitvavo en Binance ontlopen elkaar niet veel. Het ligt er ook een beetje aan wat je niveau is van traden. De medium en ervaren traders zullen ongetwijfeld liever gebruik maken van Binance dan Bitvavo. Puur omdat je daar meer opties hebt en wellicht grotere aanbod van coins.

Dat wil niet zeggen dat je als medium en ervaren trader niet gebruik kunt maken van Bitvavo. Bitvavo is vooral de laatste tijd wat meer populair geworden dus wij denken dat daar ook meer en meer ervaren traders op actief zullen worden. Helemaal met de geavanceerde tradingviews.

Puur op het feit dat Bitvavo zo ontzettend lekker werkt op zowel de website als de app en dat je kunt betalen met de ‘normale’ betaalmethodes (iDeal en bankoverschrijving) hebben wij Bitvavo voor nu op nummer 1 gezet van beste crypto exchange van Nederland.

🥇 1. Bitvavo

🥈 2. Binance

🥉 3. LiteBit

Hieronder zie je nog wat meer ervaringen en reviews van andere klanten die gebruik maken van Bitvavo:

Mocht je zelf nog twijfelen dan kan je natuurlijk ook op beide exchanges gewoon een gratis account aanmaken  en kijken wat voor gevoel je bij beide exchanges krijgt.

Het is up to you maar maak wel een keuze tussen Bitvavo en Binance. Die zijn gewoon de beste.

Profiteer nu nog van deze instap-actie bij Bitvavo voordat het te laat is. Het betreft een tijdelijke actie en kan elk moment stoppen. Maak via onderstaande knop een GRATIS account aan en claim die welkomstbonus.

account aanmaken is gratis en 100% veilig