Als je serieus aan de slag gaat met beleggen dan is een goede spreiding van je beleggingsportefeuille cruciaal. Op deze manier verspreid je het risico en zorgt voor een stabieler verloop van de waarde van je beleggingen.
Een beleggingsportefeuille kan diverse instrumenten bevatten. Denk hierbij aan ETF’s, aandelen, vastgoed, crypto, obligaties en turbo’s. Hoe je beleggingsportefeuille er precies uitziet, zal persoon verschillen. Dat heeft te maken met welk doel je voor ogen hebt en het risico dat je wilt lopen.
Beleggingsportefeuille bijhouden
Het is slim om je aandelen met een regelmaat te checken. Wat is de onderlinge verhouding en is deze nog gezond? Door de koerswijzigingen kan dit natuurlijk flink gaan veranderen naar verloop van tijd. En je wilt een gezonde balans houden. Zo kan het risico ongewild toenemen en kan je daarom op tijd bijschakelen.
Overzicht is key
In het algemeen zijn er 3 redenen om dit goed bij te houden.
1. Ontstaan van scheefgroei
Als je begint met beleggen dan doe je dat aan de hand van jouw gestelde doelen en vooraf gedefinieerde strategie. Je bepaalt van te voren hoe jouw portefeuille eruit moet komen te zien en hoe deze samengesteld dient te zijn. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen dat je voor 60% in aandelen wilt beleggen, 30% in Crypto en 10% als spaargeld wilt hebben.
Maar na verloop van tijd kunnen natuurlijk koersen (flink) stijgen of dalen. En kunnen er wijzigingen in jouw portefeuille zijn ontstaan. Wellicht bestaat je portefeuille nu uit 65% aandelen, 25% crypto en 10% spaargeld. Dit betekent dat er scheefgroei heeft plaatsgevonden.
Je gaat dan als het ware je portefeuille herschikken en dus aandelen verkopen en crypto aankopen om zo de balans in je portefeuille weer te herstellen.
2. Wijziging in beursklimaat
Als je wilt inspelen op korte termijn dan is het beursklimaat een belangrijke factor. Zo kan het beursklimaat worden beïnvloed door bijvoorbeeld het nieuws. Zo kunnen gepresenteerde winstcijfers een reden zijn om je portefeuille weer aan te passen.
3. Verandering in doelstellingen
De laatste reden is een verandering in je doelstellingen. Zo kan je persoonlijke situatie gewijzigd zijn en ben je in staat om meer risico’s te nemen of juist minder. Je dient je doelstellingen dan aan te passen naar de nieuwe situatie.
Aandelen overzicht in Google Sheets (Excel)
Het lastige van het doen van investeringen in verschillende instrumenten is dat je vaak gebruik maakt van verschillende platformen. Goed overzicht houden is dan vaak lastig. Zo gebruik je wellicht DeGiro om ETF’s te kopen en Binance om Crypto munten te kopen.
De beste oplossingen krijg je vaak voor problemen als je daar zelf tegenaan loopt. Wij investeren in ETF’s en in Crypto en hadden dit niet in 1 overzicht. Het was dan ook lastig om te kijken wat de exacte verdeling was tussen onze instrumenten. Omdat je te maken hebt met koerswijzigingen (en vooral bij Crypto kan het soms snel gaan) moet je constant monitoren of je beleggingsportefeuille nog in evenwicht is.
Om dit probleem op te lossen en wat overzicht in de chaos te creëren hebben wij een beleggingsportefeuille gemaakt in Google Sheets. Het zijn meerdere scripts met elkaar gecombineerd die prijzen van koersen binnen halen. Enige wat je zelf moet doen is invullen wat je precies hebt gekocht, hoeveel en op welke datum. Onze beleggingsportefeuille zal dan precies voor je uitrekenen hoeveel winst of verlies je hebt gemaakt.
Dashboard
In de sheet ‘Dashboard’ kan je een aandeel selecteren en bekijken wat de trend en volume is per dage van het afgelopen jaar. Op deze manier kan je een indruk krijgen hoe het aandeel zich ontwikkeld. Ook krijg je meer details omtrent het aandeel te zien zoals:
- Prijs van het aandeel
- Wijziging in %
- Wijziging in $
- Volume
- Market Cap
- 52 Week High
- 52 Week Low
- Beta
- PE
- EPS
- 15 dagen %
- 30 dagen %
- 90 dagen %
In de tweede grafiek krijg je op dag niveau te zien wat de verandering was in %. Op deze manier moet je een goede indruk krijgen hoe het aandeel zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.
Asset Allocation
In de onderste 3 taart diagrammen krijg je inzicht in de verdeling van je portfolio. De meest linker diagram laat je overall distribution zien. Dus hoeveel waarde heb je in je stocks zitten en hoeveel in crypto.
In de middelste en meest rechter taart diagram zie je het 1 niveau dieper. Wat is de verdeling binnen de aandelen en binnen de je crypto portfolio. Dit alles is gebaseerd op de waarde in je portefeuille. Dus hoe hoger de waarde, hoe groter het aandeel in je portefeuille.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
Aandelen Portfolio
Hierboven heb je kunnen lezen wat je allemaal kunt in het ‘Dashboard’ sheet. Om een aandeel te kunnen selecteren in het dashboard moeten we deze eerst toevoegen aan de sheet ‘Stock / ETF Overview’. Aangezien we veel werken met formules en externe koppelingen adviseren wij alleen de grijs gemarkeerde velden zelf in te vullen.
Je dient zelf de ticker, beurs (optioneel), aankoop datum en aantal in te vullen. De sheet zal de rest voor je doen. Zo zal automatisch de prijs van de aankoop datum worden toegevoegd en worden vergeleken met de huidige prijs. De sheet zal je dan inzicht geven in hoeverre je verlies of winst hebt gemaakt. Ook is er een totaal overzicht toegevoegd zodat je dat in 1 oogopslag van al je aandelen kunt zien.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
Crypto Portfolio
In de laatste sheet is het ons gelukt om ook een koppeling te maken met de crypto prijzen. In deze sheet wordt er verwacht dat je zelf iets meer informatie moet toevoegen. Je dient in deze sheet ook zelf de prijs in te vullen waarvoor je de crypto hebt aangekocht. Helaas is dat niet mogelijk om automatisch met een koppeling naar voren te halen.
Wel zal het script de huidige prijs van de crypto munt naar voren halen en verder berekenen of je winst of verlies staat. Ook in deze sheet hebben we een totaal overzicht toegevoegd waar je in 1 oogopslag de stand van zaken kunt inzien van je crypto portfolio.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
Geïnteresseerd in onze Beleggingsportefeuille?
Ben jij zelf ook op zoek naar een handig overzicht die je kunt gebruiken? Wij hebben deze beleggingsportefeuille voor een deel laten ontwikkelen en deels zelf nog bijgewerkt. Alleen voor het ontwikkelen van deze beleggingsportefeuille waren wij al 300 euro kwijt.
Aangezien wij van meer mensen de vraag hebben gekregen of ze ook gebruik mogen maken van deze beleggingsportefeuille hebben wij besloten om een kopie beschikbaar te stellen. Je kunt een kopie krijgen van onze Beleggingsportefeuille voor een gereduceerd tarief van maar 97 euro.
Mocht je geïnteresseerd zijn; stuur dan een email naar info@websiteacademie.nl.
Disclaimer
Het doen van beleggingen neemt risico’s met zich mee en kost geld. Je kunt je inleg verliezen (of een deel ervan).
Hallo. Als er scheefgroei is in het portfolio, geeft het overzicht dan ook aan hoe je de scheefgroei weer kan herstellen? Dus welke verkopen en aankopen je zou moeten doen?