Dropshipment is bij veel online ondernemers enorm populair. Niet verwonderlijk, want dropshipping is een laagdrempelige manier om op internet geld te verdienen. Je verkoopt in je eigen webwinkel producten en dat zonder een eigen voorraad aan te hoeven houden.

wat is dropshipment

Online verkopen met Dropshipment

Als je gaat verkopen op basis van dropshipping, dan ben je met jouw webwinkel eigenlijk de tussenpersoon. Jouw klant plaatst in jouw eigen webshop een bestelling. Jij plaatst de bestelling vervolgens door bij de dropship leverancier en deze pakt de bestelling op zijn beurt in en stuurt de bestelling direct door naar jouw klant.

Voor- en nadelen van dropshipment

Het grootste voordeel van verkopen via dropshipment is natuurlijk dat het een redelijk laagdrempelige vorm van ondernemen is. Je hoeft je niet druk te maken over het aanhouden van eigen voorraad, logistiek en alle kosten en risico´s die daarbij om de hoek komen kijken. Je kunt daardoor zonder een grote investering een eigen bedrijf starten. Als kleine webwinkel maak je met dropshipment gebruik van de voorraad en de logistieke faciliteiten van de leverancier. De leverancier verstuurt de bestelling voor je, dus je hoeft zelf niet met pakjes naar het postkantoor. En wanneer je bij verschillende dropshipment leveranciers producten afneemt kun je jouw klanten een veel breder assortiment aanbieden.

Ondanks dat er veel voordelen aan dropshipment zitten, kleven er wel enkele nadelen aan verkopen op deze manier. Je hebt namelijk als verkoper zelf geen controle meer op goede verzending naar jouw klant. Je bent echter wel verantwoordelijk voor goede levering van het product, want de klant koopt het product immers bij jou. Ook in het geval van defecten en verzendschade ben jij het aanspreekpunt voor de klant. In veel gevallen kun je daarover prima afspraken maken met een leverancier. Doe je echter zaken met een dropshipping leverancier uit China dan ligt het allemaal toch iets ingewikkelder.

Geld verdienen met dropshipment

Wil je geld verdienen met dropshipment, dan is het van belang dat je op zoek gaat naar een product waarvan er online nog maar weinig aanbieders zijn. Vaak kom je dan uit bij zogenaamde nicheproducten. Dit zijn producten met een hele specifieke doelgroep.

Veel mensen die geld willen verdienen met dropshipment gaan zich richten op populaire producten. Dat lijkt ook een voor de hand liggende keuze, maar omdat andere dropshippers vaak ook die keuze maken en uitkomen bij dezelfde leverancier, kan jouw webwinkel zich onvoldoende onderscheiden van de concurrentie. Onderscheiden kan dan alleen nog kan op de verkoopprijs. Iedereen wil de goedkoopste zijn en het gevolg is uiteindelijk dat er geen winst meer over blijft.

Moraal van dit verhaal: wil je een webwinkel starten op basis van dropshipment, zorg dan dat je jouw huiswerk doet. Ga op zoek naar een product met een grote vraag en niet al te veel aanbieders. Maak goede afspraken met een betrouwbare dropship leverancier, onder meer over de verzending, retouren en wat te doen bij garantieclaims. Op die manier is dropshipment voor online ondernemers een uitstekende manier om zonder grote investering een mooi bedrijf op te bouwen.