HTTPS is de afkorting voor HyperText Transfer Protocol Secure en is de opvolger van HTTP. De laatste letter staat voor Secure en zegt het eigenlijk al; deze protocol is meer en beter beveiligd dan zijn voorganger (versleutelde verbinding). Dit maakt het voor 3de partijen stuk moeilijker om de data te achterhalen die wordt gestuurd tussen bezoeker en webserver.

wat is https

SSL Certificaat

Om HTTP van je website om te zetten naar een HTTPS verbinding dien je een SSL certificaat bij je webhosting aan te vragen (kost meestal paar euro per maand). Je kunt aan websites zien of ze een SSL certificaat hebben als de website url begint met HTTPS ipv HTTP.

HTTPS is nu ook een belangrijke indicator voor SEO geworden. Nou eigenlijk zorgt een HTTP verbinding voor een slechte SEO ranking. Google wil hun bezoeker veilige zoekopdrachten aanbieden en vandaar dat het HTTP websites zal degraderen.

Eigenlijk is het hebben van een SSL certificaat (en dus een HTTPS verbinding) een absolute no-brainer. Het kost maar iets van 10 tot 20 euro per jaar en zorgt ervoor dat je wel een betere kans in Google krijgt. Ook krijg je bij websites die HTTP gebruiken vaak de melding of je uberhaupt wel door wilt gaan omdat het niet beveiligd is en dat zal voor veel afhakers zorgen.

HTTPS: JA, doen!