Een sitemap is eigenlijk niks meer dan een pagina met een lijst van alle pagina’s van je website. Je kunt een sitemap voor je bezoekers hebben en een sitemap voor de zoekmachines. Maar waarom is een sitemap belangrijk voor je website?

Sitemap voor je bezoekers

Paar jaar geleden zag je dit veel meer dan tegenwoordig. Dan zag je in de footer een sitemap staan voor de bezoekers die als het ware een diende als een soort zoekpagina. Deze sitemap was vaak opgemaakt in HTML. Tegenwoordig zie je dit soort sitemaps een stuk minder. Een goede navigatie of zoekbalk heeft dit probleem al grotendeels opgelost.

Sitemap voor zoekmachines

De voornaamste reden om een sitemap te maken en te gebruiken is om aan de zoekmachines te vertellen welke pagina’s je website heeft. En ook nieuwe pagina’s zullen hierdoor eerder opgenomen worden in de zoekresultaten.

De sitemap voor zoekmachines is gemaakt in speciaal formaat XML. Vooral voor de meest gebruikte platforms heb je apps die automatisch een Sitemap voor je kunt aanmaken en onderhouden.

Sitemap aanmaken en aanmelden

Als je beschikt over een WordPress website dan kan je eenvoudig de plugin Yoasy SEO gebruiken om een XML sitemap te laten genereren.

Nadat je de XML de sitemap hebt laten generen dien je deze in te dienen / aan te melden in de Google Search Console.