Bijna elke dag neem ik een kijkje in mijn zelfgemaakte dashboards in Google Analytics. Dit doe ik voor mijn eigen websites maar ook voor mijn klanten. Altijd op zoek naar wat goed wat en wat we nog kunnen optimaliseren.

Een ding wat de laatste tijd opvalt is dat zowel mijn website als de websites van mijn klanten bezoekers binnen krijgen via de verwijzing semalt.semalt.com. Maar wat is dit nu eigenlijk? Even in Google gezocht en dat leverde het volgende op…

Het komt erop neer dat semalt.semalt.com gewoon een spider is. Met andere woorden geen echte bezoeker maar een soort bot die door je website heen gaat. Wat die precies aan het doen is totaal onduidelijk en daar doet het bedrijf zelf ook nogal duister over.

Als we een kijkje nemen op de Facebook pagina van Semalt valt ons op dat vele Facebook berichten nogal veel reacties hebben maar het lijkt erop dat alleen deze allemaal verwijderd worden (blijkbaar allemaal negatieve reacties). Zie onderstaande figuur:

semalt google analytics 1

Google Analytics filter instellen

Op andere websites lezen we ook dat je website niet kunt afmelden voor deze dienst of wat dan ook. Het irritante van semalt.semalt.com is dat het nogal je website statistieken vervuild. Het is daarom handig om een filter in Google Analytics in te stellen zodat je hier geen last meer van hebt.

1) Ga naar Google Analytics
2) Ga naar [Beheerder]
3) Ga naar [Alle Filters] onder het kopje “Account”
4) Klik op de knop [+ Nieuwe Filter]
5) Vul de gegevens in zoals op onderstaande plaatje (filterpatroon = semalt\.com)

semalt google analytics 2

Deze filter werkt van het moment dat je deze aanmaakt. Met andere woorden dat die in de historie nog wel getoond zal worden. Daarnaast betekent dit dat Google Analytics deze gegevens alleen eruit filtert, het betekent niet dat de bezoeken van de bot zullen stoppen.

Als je echt het verkeer van de semalt.semalt.com bojkvdht wilt stoppen dan zou je het .httacces bestand moeten aanpassen en de volgende regels moeten toevoegen:

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_REFERER} semalt\.com [NC]

RewriteRule .* – [F]

Of het verkeer van semalt.semalt.com echt kwaad kan is onduidelijk. Het blijven rare praktijken en wellicht is het daarom beter om dit soort dingen maar voor te zijn. Mocht je dus technisch genoeg zijn is het wellicht beter om het .httacces bestand aan te passen om het verkeer te blokkeren in plaats van de gegevens te filteren.

Succes!