Het investeren in vastgoed is voor veel mensen een ver van je bed show. Het investeren in vastgoed is wat de rijkere mensen doen. Als je echt alleen veel geld beschikbaar hebt en het ‘over’ hebt dan pas is het aankopen van vastgoed interessant. Het tegendeel is waar!

Investeren in vastgoed is echt voor iedereen mogelijk. Je moet alleen op zoek gaan hoe je dit het beste kunt doen. Er zijn tal van financieringsmethodes en je moet op zoek naar de methode welke het beste past bij jouw situatie.

Investeren in vastgoed met weinig geld

Laten we de eerste taboe eens van tafel vegen; je kunt ook met weinig geld investeren. Natuurlijk zijn de banken kritisch en geven ze je niet zomaar een extra hypotheek. En waarom zouden ze? Als je al een hypotheek hebt en je kunt straks niet meer betalen dan lopen zij het risico.

Als je wilt investeren met weinig geld moet je creatief zijn. Zo kan je bijvoorbeeld kijken of je een overwaarde hebt op je huis om deze te gebruiken voor het investeren. Of wellicht kan je ook gebruik maken van de huurkoop optie. Dat kan heel interessant zijn als je een beperkt budget beschikbaar hebt.

Natuurlijk heeft ook de grote van het pand, de staat van het pand en plaats te maken met de prijs van het pand. Maar je kunt ook gaan voor een kleine studio en dan langzaam opwerken. Waarom niet? Investeren in vastgoed is een lange termijn strategie, vergeet dat niet.

“Ook met een beperkt budget kan je investeren in vastgoed”

Vastgoed rendement berekenen

Voordat we laten zien hoe je het rendement van je vastgoed kunt berekenen is het goed om eerst het verschil te weten tussen het indirect en direct rendement. Want het totale rendement is weer een totale optelsom van deze twee samen. Laten we even kijken wat het verschil is tussen deze twee.

Indirect Rendement

Misschien het minst tastbare is het indirecte rendement. Dat is eigenlijk de waardevermeerdering van je vastgoed (belegging) over een bepaalde periode. Denk hierbij aan de mogelijke winst die het pand kan gaan geven doordat de marktwaarde gestegen is tussen het moment van aankoop en verkoop.

Direct Rendement

Wat veel meer tastbaar is, is het directe rendement. Het directe rendement is de inkomsten uit de netto huuropbrengsten die je ontvangt uit je vastgoed in een bepaalde periode. Dit rendement is wat tastbaarder en makkelijker te bepalen.

Hoe bereken je rendement?

Het directe rendement dat het je oplevert door het investeren in vastgoed bereken je door de kosten die je maakt om het vastgoed te bezitten in mindering te brengen op de bruto huuropbrengsten. Bij kosten moet je denken aan verzekeringspremie, onderhoudskosten, beheerskosten en onroerend zaakbelasting.

Als je uitgaat van een netto huurinkomen van 5.000 euro per jaar op een vastgoed investering van 100.000 euro (koopsom inclusief k.k.) levert dat je een netto rendement op van 5%. Dit soort rendementen zijn simpelweg niet eenvoudig te realiseren met een spaarrekening. Op deze manier laat je geld echt voor je werken.

Dit alles heeft natuurlijk te maken met de hoogte van risico. Hoe meer risico je neemt middels de belegging, hoe hoger de beloning kan en moet zijn ten opzichte van je investering. Laten we even kijken naar een rekenvoorbeeld.

  • Huur van een woning is 500 euro per maand (omgerekend 6.000 euro per jaar)
  • De kosten om deze woning te bezitten is 1.000 euro per jaar
  • De netto huurinkomsten zijn dan 6.000 euro – 1.000 euro = 5.000 euro per jaar

Als je dan een rendement van 5% wilt behalen dan mag je investering maar maximaal 100.000 euro bedragen (5.000 / 5%). Vergeet niet dat de kosten koper daar nog vanaf gaat (ga uit voor woningen van ongeveer 1% notaris en 2% overdrachtsbelasting). Dan kom je uit op een koopsom van 97.000 euro maximaal.

Cursus Investeren in Vastgoed kan je helpen

Het heeft simpelweg geen zin om zelf het wiel opnieuw uit te vinden. De wereld van investeringen is groot en lijkt ingewikkeld maar dat valt in principe best mee. Het is alleen wel handig als iemand je aan de hand mee neemt. Als je ziet hoeveel een cursus je qua informatie en tijd gaat opleveren, daar valt bijna geen prijskaartje aan te hangen.

De nummer 1 cursus op het gebied van Investeren in Vastgoed is die van De Vastgoed Academy (van Martijn van den Berg). Martijn heeft 12 modules gemaakt met meer dan 20 uur aan video’s die je stap voor stap leren hoe je zelf kunt beginnen met het investeren in vastgoed.

Liever eerst onze review lezen over De Vastgoed Academy? De Vastgoed Academy Review

Ga DIRECT naar de Geheime Kortingspagina