Het investeren in vastgoed is voor veel mensen een ver van je bed show. Het investeren in vastgoed is wat de rijkere mensen doen. Als je echt alleen veel geld beschikbaar hebt en het ‘over’ hebt dan pas is het aankopen van vastgoed interessant. Het tegendeel is waar!

Investeren in vastgoed is echt voor iedereen mogelijk. Je moet alleen op zoek gaan hoe je dit het beste kunt doen. Er zijn tal van financieringsmethodes en je moet op zoek naar de methode welke het beste past bij jouw situatie.

Investeren in vastgoed met weinig geld

Laten we de eerste taboe eens van tafel vegen; je kunt ook met weinig geld investeren. Natuurlijk zijn de banken kritisch en geven ze je niet zomaar een extra hypotheek. En waarom zouden ze? Als je al een hypotheek hebt en je kunt straks niet meer betalen dan lopen zij het risico.

Als je wilt investeren met weinig geld moet je creatief zijn. Zo kan je bijvoorbeeld kijken of je een overwaarde hebt op je huis om deze te gebruiken voor het investeren. Of wellicht kan je ook gebruik maken van de huurkoop optie. Dat kan heel interessant zijn als je een beperkt budget beschikbaar hebt.

Natuurlijk heeft ook de grote van het pand, de staat van het pand en plaats te maken met de prijs van het pand. Maar je kunt ook gaan voor een kleine studio en dan langzaam opwerken. Waarom niet? Investeren in vastgoed is een lange termijn strategie, vergeet dat niet.

“Ook met een beperkt budget kan je investeren in vastgoed”

Vastgoed rendement berekenen

Voordat we laten zien hoe je het rendement van je vastgoed kunt berekenen is het goed om eerst het verschil te weten tussen het indirect en direct rendement. Want het totale rendement is weer een totale optelsom van deze twee samen. Laten we even kijken wat het verschil is tussen deze twee.

Indirect Rendement

Misschien het minst tastbare is het indirecte rendement. Dat is eigenlijk de waardevermeerdering van je vastgoed (belegging) over een bepaalde periode. Denk hierbij aan de mogelijke winst die het pand kan gaan geven doordat de marktwaarde gestegen is tussen het moment van aankoop en verkoop.

Direct Rendement

Wat veel meer tastbaar is, is het directe rendement. Het directe rendement is de inkomsten uit de netto huuropbrengsten die je ontvangt uit je vastgoed in een bepaalde periode. Dit rendement is wat tastbaarder en makkelijker te bepalen.

Hoe bereken je rendement?

Het directe rendement dat het je oplevert door het investeren in vastgoed bereken je door de kosten die je maakt om het vastgoed te bezitten in mindering te brengen op de bruto huuropbrengsten. Bij kosten moet je denken aan verzekeringspremie, onderhoudskosten, beheerskosten en onroerend zaakbelasting.

Als je uitgaat van een netto huurinkomen van 5.000 euro per jaar op een vastgoed investering van 100.000 euro (koopsom inclusief k.k.) levert dat je een netto rendement op van 5%. Dit soort rendementen zijn simpelweg niet eenvoudig te realiseren met een spaarrekening. Op deze manier laat je geld echt voor je werken.

Dit alles heeft natuurlijk te maken met de hoogte van risico. Hoe meer risico je neemt middels de belegging, hoe hoger de beloning kan en moet zijn ten opzichte van je investering. Laten we even kijken naar een rekenvoorbeeld.

  • Huur van een woning is 500 euro per maand (omgerekend 6.000 euro per jaar)
  • De kosten om deze woning te bezitten is 1.000 euro per jaar
  • De netto huurinkomsten zijn dan 6.000 euro – 1.000 euro = 5.000 euro per jaar

Als je dan een rendement van 5% wilt behalen dan mag je investering maar maximaal 100.000 euro bedragen (5.000 / 5%). Vergeet niet dat de kosten koper daar nog vanaf gaat (ga uit voor woningen van ongeveer 1% notaris en 2% overdrachtsbelasting). Dan kom je uit op een koopsom van 97.000 euro maximaal.

Investeren in vastgoed met weinig geld – dé belangrijkste tips

Wanneer je aan de handel in vastgoed denkt dan zal je in veel gevallen denken aan mensen met een enorm vermogen. Je hebt veel geld nodig om met vastgoed te beginnen toch? Dit is een misopvatting die door veel mensen nog altijd wordt geloofd. Echter is het zo dat je zelfs met weinig geld kunt investeren in vastgoed. Om je wat beter op weg te helpen hebben we in dit artikel de belangrijkste tips en tricks op een rijtje gezet waarmee beleggen in vastgoed met weinig geld in een keer een stuk toegankelijker is dan voorheen.

Maak gebruik van een verkopersfinanciering

De eerste goede manier om te investeren in onroerend goed zonder geld is door middel van financiering van de verkoper. Wanneer kopers niet in staat zijn om een lening veilig te stellen van financiële instellingen zoals een bank kunnen zij ervoor kiezen om vastgoedfinanciering te zoeken bij de verkopers. Zij zullen de kopers voorzien van het geld wat nodig is om de eigendom van het pand te krijgen. Nu staat hier natuurlijk wel een tegenprestatie tegenover. De koper zal namelijk eerst de verkoper terug moeten betalen voordat hij echt winst kan boeken. Hoe er precies wordt terugbetaald en hoeveel dit is hangt af van de overeengekomen voorwaarden. Dit is een prima optie voor iedereen  die het niet lukt om een hypotheek bij de bank af te sluiten voor de aankoop van het vastgoed.

Koop samen een nieuw pand

Indien je een aantal vrienden hebt die ook graag wilt beleggen in vastgoed dan zou je ervoor kunnen kiezen om samen een nieuw pand te kopen. Door allemaal geld bij elkaar te leggen kom je al snel aan het bedrag wat nodig is voor de aanbetaling van het vastgoed object. Vervolgens kun je de opbrengsten van het pand door de verkoop of verhuur delen door iedereen die mee heeft betaalt aan de aankoop. Het is bij deze optie wel noodzakelijk om alles goed vast te laten leggen. Zo kan je afspreken dat er sprake is van mede-eigendom van het pand. Indien je dit niet doet dan zal het pand op één iemand zijn naam komen te staan.

Investeer in onroerend goed via lease-optie

Een andere manier om te investeren in onroerend goed zonder geld is door middel van lease-optie. Onder lease-optie rekent de eigenaar een maandelijkse of jaarlijkse premie van het onroerend goed voor de koper. Dit wordt meestal gedaan in de vorm van hogere huurbetalingen. De extra huur zal dan worden gebruikt om de aankoopprijs mee te bekostigen. Met dit type van overeenkomst, is de investeerder in staat om een vastgoedbelegging te kopen met een iets hogere huurprijs. Door deze hogere huurprijs ben je in staat om meer geld binnen te halen aan het einde van de maand. Belangrijk om te vermelden is wel dat de lease-optie in ons land niet echt bekend is. Dit zie je vaker terugkomen in een land als de Verenigde Staten, al is het wel degelijk mogelijk.

Sluit een microlening af voor het pand

Er zijn vandaag de dag verschillende nieuwe financieringsmogelijkheden die je als starter kunt gebruiken om geld bijeen te krijgen voor de aankoop van een pand. Een van de meest nieuwe soort leningen die je kunt afsluiten is de microlening. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn microleningen normaal gesproken bedoeld voor starters of nieuwere bedrijven die financiële middelen nodig hebben om verder te kunnen groeien. Microkredieten zijn veel kleiner dan wat traditionele financiële instellingen bieden. De lagere saldi betekenen op hun beurt dat deze programma’s minder streng zijn in hun kwalificatie-eisen. Zo hanteren ze bijvoorbeeld nagenoeg geen kredietscore. Een microlening maakt het mogelijk om net even dat kleine beetje geld bijeen te krijgen wat je nodig hebt voor de aanbetaling van een nieuw pand.

Doe aan huizenruil

Huizen ruilen is een andere manier om nieuw vastgoed te verwerven. Door het ruilen van een oude woning met een nieuwe woning ben je niet alleen in staat om een nieuwe woning te verwerven, maar je kan ook gebruik maken van de meerwaarde van het huis in kwestie. Dit is dan ook een goede manier om te investeren in onroerend goed zonder dat je hier echt een smak geld voor nodig hebt. Wil je graag aan een huizenruil doen dan is het noodzakelijk dat je wel het nodige onderzoek verricht. Kijk echt goed wat voor pand je er voor terug krijgt en zet alle opbrengsten op een rijtje. Dit is de enige manier om hier echt wat aan te verdienen.

Beleg in beleggingsfondsen voor vastgoed

Indien je wel graag wilt beleggen in vastgoed maar je echt geen geld hebt om een pand aan te schaffen dan hoef je niet helemaal met lege handen te staan. Het is namelijk mogelijk om te beleggen in zogeheten REIT fondsen, ook wel beleggingsfondsen die speciaal zien op vastgoed. Deze fondsen zijn zeer vergelijkbaar met normale beleggingsfondsen. Wanneer je aandelen in een REIT koopt, bezit u een klein deel van vele vastgoed panden in een bepaald land. Dit kan gaan om de vastgoedmarkt in bijvoorbeeld Duitsland of de Verenigde Staten.

Een team van managers selecteert en controleert de investeringen binnen de REIT tegen een bepaald percentage aan vergoeding. Net als bij vastgoed crowdfunding, zijn REIT’s een volledig passieve investering zodra je ze aan hebt geschaft Maar in tegenstelling tot crowdfunding, zijn aandelen van een REIT veel meer liquide. Dit betekent dat je ze snel kunt verkopen als je hier het geld voor nodig hebt.

Cursus Investeren in Vastgoed kan je helpen

Met behulp van deze handige tips en tricks is het ook voor jou mogelijk om toe te treden tot de vastgoed markt zonder dat je hier een enorm kapitaal voor nodig hebt. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om aan je vermogen te bouwen en om financiële vrijheid na te streven. Nog veel meer te weten komen op het gebied van investeren en beleggen?

Het heeft simpelweg geen zin om zelf het wiel opnieuw uit te vinden. De wereld van investeringen is groot en lijkt ingewikkeld maar dat valt in principe best mee. Het is alleen wel handig als iemand je aan de hand mee neemt. Als je ziet hoeveel een cursus je qua informatie en tijd gaat opleveren, daar valt bijna geen prijskaartje aan te hangen.

De nummer 1 cursus op het gebied van Investeren in Vastgoed is die van De Vastgoed Academy (van Martijn van den Berg). Martijn heeft 12 modules gemaakt met meer dan 20 uur aan video’s die je stap voor stap leren hoe je zelf kunt beginnen met het investeren in vastgoed.

Liever eerst onze review lezen over De Vastgoed Academy? De Vastgoed Academy Review