Als je overweegt om te beginnen met een online business, ben je waarschijnlijk het verdienmodel Affiliate Marketing en Dropshopshipment tegen gekomen. Op veel fora zorgt Affiliate Marketing vs Dropshipment voor verhitte discussies; waar kan je nu beter mee beginnen en wat is nu meer winstgevend?

Helaas is het antwoord op deze vraag ook niet zo makkelijk. In beide businessmodellen promoot je producten die niet van jou zelf zijn. In beide gevallen ben je niet verantwoordelijk voor de verzending van het product en de productkwaliteit, maar alleen voor het hele marketing- en promotieproces.

Affiliate Marketing vs Dropshippping

Overeenkomsten Affiliate Marketing en Dropshipment

Kenmerken die affiliate marketing en dropshipping gemeen hebben:

 • Eigen verantwoordelijkheid voor productpromotie;
 • Geen verantwoordelijkheid voor het aanhouden van voorraad of verzending;
 • Eindeloze inkomenskansen bij beide bedrijfsmodellen;
 • Tamelijk snelle oprichting en lancering van het bedrijf/website/webshop;
 • Beide bedrijfsmodellen hebben een vergelijkbaar laag risico;
 • Grootschalige investeringen zijn niet nodig.

Met zo veel kenmerken in gemeen, wat is dan het wezenlijke verschil tussen affiliate marketing en dropshipping? Het belangrijkste verschil ligt in de compensatieregeling. Affiliates ontvangen commissies van het gegenereerde aantal conversies, terwijl je bij dropshipping je eigen prijs van het product kunt bepalen en de marge tussen jouw verkoopprijs en jouw inkoopprijs je inkomsten zal zijn.

Dropshipment model

Bij dropshipping kan je producten van verschillende leveranciers op je eigen website verkopen. De essentie van dit businessmodel is dat je kosten van een product zelf kunt beïnvloeden en je eigen verkoopprijs kunt plaatsen. Op deze manier bepaal je ook zelf de grootte van de commissie die je van elke transactie krijgt.

Hoe werkt Dropshipment:

 1. Je maakt een afspraak met de leverancier over jouw ‘inkoopprijs’. Laten we als voorbeeld nemen dat je zelf 30 euro per product betaald.
 2. Je bepaalt zelf de prijs waarvoor je het product op jouw website wilt gaan verkopen. Laten we als voorbeeld nemen dat je het aanbiedt voor 60 euro.
 3. Een consument plaatst een bestelling op jouw website en betaalt de verkoopprijs van 60 euro.
 4. Jij stuurt deze bestelling (al dan niet automatisch) door naar jouw leverancier en betaalt hem/haar de 30 euro.
 5. De leverancier verzendt het product direct naar de consument en jij houdt een marge van 30 euro over als commissie

Affiliate Marketing model

Affiliate marketing is simpel gezegd het doorsturen van bezoekers naar een bedrijf waarmee je een overeenkomst hebt. Je kunt hierbij betaald worden per doorgestuurde bezoeker (is niet vaak het geval) of per aangebrachte klant (99% van het geval). Affiliates kunnen de omvang van een commissie niet beïnvloeden (behalve als je echt wat groter bent).

Hoe werkt Affiliate Marketing:

 1. Je sluit je aan bij een Affiliate Netwerk of maakt direct een afspraak met een bedrijf om hun producten/diensten te promoten.
 2. Je plaatst een affiliate link en gaat de product/dienst promoten
 3. Als een bezoeker op de link klikt en besluit om het product te kopen of de dienst af te nemen dan ontvang je hier een commissie over
 4. Vaak heb je te maken met een cookie-termijn (hangt van de partij af). Het kan dus zo zijn dat de bezoeker niet direct iets hoeft te komen maar kan ook een paar dagen later zijn waardoor je alsnog de commissie ontvangt.

Dropshipping vs Affiliate Marketing

Voor een totale nieuwkomer kan het erg ingewikkeld zijn om te kiezen tussen affiliate marketing en dropshipping. Veel aspecten lijken hetzelfde en het lijkt maar op een klein verschil. Waarom zou je dan niet gaan voor het model dat simpelweg het meeste winst oplevert? In feite is het wel iets ingewikkelder; het verschil in beloning is slechts het topje van de ijsberg. Veel dingen zijn niet op het eerste gezicht duidelijk, maar zeer belangrijk om in gedachten te houden.

Dropshipment voordelen

Onmiddellijke uitbetaling

In het dropshipping-model accumuleer je geen grote hoeveelheid gegenereerde omzet. Er bestaat niet zoiets als een drempel die je moet bereiken om betaald te krijgen. Op die manier is dropshipping anders (en wellicht beter) dan affiliate marketing, je loopt niet het risico dat je zonder inkomsten komt te zitten als je niet een bepaalde hoeveelheid omzet bereikt. In plaats daarvan kan je jouw eerste verkoop direct verzilveren nadat een klant jou de verkoopprijs heeft betaald.

Kans om meer te verdienen

Aangezien je de prijs in dropshipping zelf kunt beheren, zijn je kansen om meer te verdienen per een item relatief hoger. Je hebt zo’n optie niet in affiliate marketing, waar je een percentage van de verkoop ontvangt. Bij dropshipping krijg je een vergoeding over de kosten van een verkocht item – door de prijs van een product te verhogen kan jij je inkomsten verhogen.

Als je meer wilt verdienen, kan je de prijs van een product verhogen. Zorg er alleen voor dat het redelijk blijft voor de markt of kom met een sterke marketingstrategie.

Meer kansen om de aandacht van de klanten terug te krijgen

Aangezien je de online winkel op jouw website beheert, kan je retargeting toepassen en jouw publiek achtervolgen tot ze uiteindelijk een aankoop afronden. Bij affiliate marketing heb je deze optie niet, omdat je het verkeer naar de websites van iemand anders stuurt.

Dropshipment nadelen

Zelf klantenservice aanbieden

Dropshipping websites worden ook echt gezien als een eCommerce winkel. Dus als klanten op jouw site winkelen, maken ze geen onderscheid en denken ze dat ze rechtstreeks bij jou een aankoop doen. Als je besluit om te gaan dropshippen, wees er dan klaar voor dat je klantenondersteuning moet gaan bieden. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg mogelijkheden om je werk te vereenvoudigen en te verminderen. Zo zou je de communicatie met klanten bijvoorbeeld kunnen uitbesteden.

Kleinere doelgroep – impulsaankopen

Bij dropshipping (vanuit buitenland) gaat het vaak om impulsaankopen (low-ticket). Een aanzienlijk aantal mensen heeft de neiging om producten te gaan vergelijken om de beste deals te vinden – in dit geval zullen ze niet bij jou bestellen. Waarom zouden ze te veel betalen? Zo moeten dropshippers met een aantal nieuwe benaderingen komen om mensen verliefd te maken op een product en het onmiddellijk te bestellen.

Bovendien hangt jouw succes bij dropshipping sterk af van de gekozen niche / product. Als je kiest voor een niche die al overbevolkt is, zal je niet flexibel zijn in het vaststellen van je prijzen. Integendeel, je zult jouw prijzen nog lager moeten zetten om je te onderscheiden van de concurrentie.

Weinig controle over de verzending

Klachten over de verzendtijd zijn onvermijdelijk. Het betekent niet dat er altijd problemen zijn met de verzending, maar het komt vaak voor dat mensen veel vragen hierover hebben.

Vertragingen in de verzending zijn het gevolg van de beslissing van de leveranciers om de producten naar wens te verzenden en soms kan er een vertraging van enkele of vele dagen optreden. En ook al heb je het verzendingsorder-ID, dan nog blijf je enkele dagen lang onwetend over de status van je bestelling.

Het is niet alleen het probleem van de dropshippers, maar het is ook een probleem van de leveranciers. Het verschil is dat het een dropshipper is die een heleboel negatieve e-mails ontvangt en het risico loopt de klanten te verliezen. Ze kunnen producten van dezelfde leverancier blijven kopen zonder dat ze dat weten. Maar ze zullen via een andere dropshipper bestellen. Vertraagde verzending en de gevolgen daarvan kunnen een van de meest ontmoedigende dingen zijn bij dropshipping.

Affiliate Marketing voordelen

Geen eigen klantenservice nodig

Bij affiliate marketing ontheft jezelf van de verplichting tot klantenservice. Klanten kopen niet daadwerklelijk bij jou. Jouw rol is meer een begeleidend karakter om een product te promoten. Als klanten bij een webwinkelier kopen, verwachten ze niet dat jij klantenondersteuning biedt. Dus zodra mensen een product kopen via jouw link – dan is jouw werk gedaan. In plaats van je te bekommeren om het organiseren van klantenondersteuning, richt je jouw tijd en inspanningen op het opbouwen van sterkere promotiestrategieën om meer aan te trekken en te converteren.

Gemakkelijk te beginnen

Net als bij dropshipping hoef jij je geen zorgen te maken over de orderafhandeling, voorraadproblemen en eventuele leveringsproblemen. Maar daarnaast hoef je ook geen eigen winkel op te zetten of zich zorgen te maken over het kopen van domeinen. Jij neemt deel aan affiliate programma’s, zoals bijvoorbeeld Clickbank, Daisycon, Bol.com, CoolBlue en start met promoten. Jouw belangrijkste uitgaven zullen voornamelijk verband houden met marketingkosten: uitgaven aan website of domein en eventuele marketing kosten.

Geweldige manier om passieve inkomsten te verdienen

Affiliate marketing kan een perfectie manier zijn om een passief inkomen mee te generen. Zodra je investeert in de promotie van jouw merk en het uitzoeken van de beste marketingstrategie voor productpromotie, is het grootste deel al gedaan. Daarna kan je betaalde advertenties op de achtergrond laten lopen en jouw merk een constante omzet laten generen.

Affiliate Marketing nadelen

Vaste commissies

Je kunt de uitbetaling niet beïnvloeden zoals bij dropshipping. Je krijgt alleen een vaste commissie van de leads die je meeneemt. En soms kun je meer geld uitgeven aan het aantrekken van klanten dan de commissie die je uiteindelijk verdient.

De enige optie om meer te verdienen in affiliate marketing is om beter te presteren. Sommige programma’s kunnen u motiveren om meer te presteren door specifieke bonussen (bijv. staffels) in te voeren bij het bereiken van een bepaalde prestatie.

Moeilijker om mensen te binden aan je merk

Veel Affiliates zijn gericht op zo hoog mogelijk scoren in Google en de bezoeker zo snel mogelijk doorsturen naar de website waarmee de overeenkomst is gesloten. Op deze manier zal de cookie worden geplaatst maar is er geen waarde gegeven aan de bezoeker. Oftewel; geen binding met je website en heel erg korte termijn gedacht. En aangezien de bezoeker niet echt een product of dienst van je afnemen is het heel lastig om deze mensen echt aan je te binden.

Je affiliate link kan worden verwijderd

Omdat veel mensen de eigenaardigheden van affiliate marketing niet begrijpen, hebben ze de neiging om affiliates te zien als oplichters die hun geld nemen. Ze hebben het gevoel dat ze genaaid worden voor extra geld dat in de zakken van de affiliate eindigt – terwijl het in feite niet waar is.

Op een dergelijke manier, wanneer klanten een affiliate link herkennen, worden ze onmiddellijk verdacht. Tenzij je een link cloaking gebruikt om jouw affiliatielink te verbergen, kunnen klanten het gevoel hebben dat ze meer betalen als ze een aankoop doen die op deze link volgt. Zo verwijderen ze een onderdeel met tracking code of gaan ze direct naar de website. Op deze manier zijn de inspanningen van de affiliate voor niks geweest.

Conclusie

Na het doornemen van alle voordelen en nadelen van beide businessmodellen, denk je misschien dat er geen 1 antwoord is; en dat klopt. Hoewel sommige nadelen kunnen leiden tot een zorgvuldige afweging ten gunste van een van de modellen, toont de totale afweging van voor- en nadelen aan dat je met beide modellen een aanzienlijk inkomen kunt verdienen, maar dat vergt natuurlijk wel enige inspanningen.